ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: Πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας

16:30 - 10 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Μπάιντεν: Πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον και να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7. Θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής με το ΝΑΤΟ, και η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν θα εκμεταλλευτεί αυτό το ταξίδι προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με κάποιους συμμάχους στην Ευρώπη και στην Ασία, που είχαν διαταραχθεί κατά την Προεδρία του προκατόχου του, Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να προειδοποιήσει τον Τζόνσον να μην παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία με τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να διαφυλαχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η παραβίασή της δε θα είναι καλοδεχούμενη από τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής επιτεύχθηκε το 1998  και είναι μία ειρηνευτική συμφωνία που έφερε τέλος στις εντάσεις και την βία στην Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στους Ιρλανδούς καθολικούς εθνικιστές μαχητές και στους φιλο-Βρετανούς προτεστάντες.

Η Β. Ιρλανδία τοποθετείται ταυτοχρόνως στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Brexit αναστάτωσε την ειρήνη στην Β. Ιρλανδία καθώς μοιράζεται τα σύνορα με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ.

Αν και η Αγγλία έφυγε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, συνεχίζουν να υπάρχουν εντάσεις για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να καθυστερήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιρλανδία αναγνώρισε την παρέμβαση των ΗΠΑ στην διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου στο ζήτημα της Β. Ιρλανδίας ως κάτι εύλογο. Συγχρόνως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην υπονομεύσει την συμφωνία του Brexit.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.