ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαδηλώσεις στην Μαδρίτη εναντίον της αποφυλάκισης Καταλανών ηγετών

16:23 - 14 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Διαδηλώσεις στην Μαδρίτη εναντίον της αποφυλάκισης Καταλανών ηγετών
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρίες στην ισπανική πρωτεύουσα της Μαδρίτης ενάντια σε αμφιλεγόμενα σχέδια για τη συγχώρεση και αποφυλάκιση καταλανικών αυτονομιστών.

Οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων της Ισπανίας συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στη συγχώρεση 12 αυτονομιστών πίσω από μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας το 2017.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη σοσιαλιστική ισπανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το σχέδιο για να ενισχύσει την πολιτική της υποστήριξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι οι "χάρες" θα βοηθήσουν να ηρεμήσουν οι εντάσεις για την Καταλονία.

Η προσπάθεια της ημιαυτόνομης περιοχής για ανεξαρτησία βύθισε την Ισπανία στη μεγαλύτερη πολιτική της κρίση εδώ και 40 χρόνια το 2017.

Εννέα Καταλανοί ηγέτες αυτονομιστών κρίθηκαν ένοχοι για καταστολή το 2019, σχετικά με τον ρόλο τους σε ένα παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. 

Άλλοι τρεις βρέθηκαν ένοχοι για ανυπακοή, αλλά δεν φυλακίστηκαν.

Οι διαδηλωτές βλέπουν τις συγχωρέσεις ως απειλή για την εθνική συνοχή. Πολλοί κυμάτισαν κόκκινες και κίτρινες εθνικές σημαίες καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Colón στο κέντρο της Μαδρίτης.

"Θα πρέπει να το σταματήσουμε τώρα. Για να λάβει συγχώρεση πρέπει να δείξεις μετάνοια και οι αυτονομιστές δεν θα το δείξουν αυτό", δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο Carlos Bandecha, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez υπερασπίστηκε την κίνηση ως τρόπο για να φέρει τους Καταλανούς και τους Ισπανούς πιο κοντά.

"Η ισπανική κοινωνία πρέπει να μετακινηθεί από ένα κακό παρελθόν σε ένα καλύτερο μέλλον - και αυτό θα απαιτήσει μεγαλοπρέπεια", δήλωσε ο κ. Sánchez νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Περίπου το 61% των Ισπανών δεν συμφωνεί με τις συγχωρέσεις, ενώ το 29,5% τις υποστηρίζει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση από την ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο έχει δηλώσει ότι οι συγχώρεση είναι "στενές". 

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε σε μη δεσμευτική έκθεση τον περασμένο μήνα ότι αντιτίθεται σε πιθανές κυβερνητικές συγχωρέσεις για τους Καταλανούς ηγέτες της αυτονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.