ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Αποκλείστηκαν 10 τράπεζες από πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων

16:23 - 15 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Αποκλείστηκαν 10 τράπεζες από πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε δέκα τράπεζες από τη διαχείρηση πωλήσεων ομολόγων για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ, εξαιτίας παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων εκκινεί σήμερα (15/6) με την πώληση 10ετούς τίτλου και από την κοινοπρακτική έκδοση έχουν αποκλειστεί 10 τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και μεγάλα ονόματα όπως η JP Morgan, η Citigroup, η Bank of America και η Barclays.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τράπεζες αποκλείστηκαν λόγω εμπλοκής τους σε σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς. Οι τράπεζες οι οποίες έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. «δεν θα λάβουν πρόσκληση να υποβάλλουν προσφορές σε κοινοπρακτικές συναλλαγές» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται την έκδοση χρέους για λογαριασμό της Ε.Ε.

Η ίδια προσέθεσε ότι πριν τους επιτραπεί να υποβάλλουν εκ νέου προσφορές, οι τράπεζες που έχουν βρεθεί ένοχες για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού, θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν λάβει «μέτρα επανόρθωσης.

Οι Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν επειδή συμμετείχαν σε καρτέλ στο trading ομολόγων πριν από μια δεκαετία. Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays, μαζί με τη NatWest, αποκλείστηκαν επειδή πριν από δύο χρόνια είχαν βρεθεί ένοχες για χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων την περίοδο 2007 με 2013.

Εκτός έμειναν, επίσης, και οι Deutsche Bank και Crédit Agricole εξαιτίας απόφασης του Απριλίου, σύμφωνα με την οποία είχαν συμμετάσχει σε διαφορετικό καρτέλ στο trading ομολόγων.

Οι 10 τράπεζες που αποκλείστηκαν βρίσκονται στη λίστα των 39 «primary dealers», δηλαδή των τραπεζών που φέρουν την ευθύνη να υποβάλλουν προσφορές για ομόλογα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.

Στην πώληση που πραγματοποιείται από σήμεραθα συμμετάσχουν ως διαχειριστές οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander. Οι προσφορές για το ομόλογο των €20 δισ. έχουν ξεπεράσει τα €140 δισ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.