ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ προσφέρει €3 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό

18:15 - 23 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΕ προσφέρει €3 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέα γενναία χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τη φιλοξενία προσφύγων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών διανύουν περίοδο χαλάρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει 3 δισ. Ευρώ (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2024 να διατεθούν για «Υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση, κοινωνική προστασία, δεξιότητες ανάπτυξη και δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης», σε πρόσφυγε από τη Συρία που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Αυτό προβλέπει αντίγραφο εσωτερικού υπόμνημα που φέρνει στο φως το Bloomberg.

Αυτή η δέσμευση θα είναι η μεγαλύτερη γέφυρα χρηματοδότησης προς την Τουρκία για τη συνέχιση βασικών ανθρωπιστικών έργων μέχρι τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την άτυπη πρόταση κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την προθυμία τους να «ενισχύσουν τη συνεργασία» με την Τουρκία και να εξετάσουν τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Επισημαίνεται πως ο τόνος των εγγράφων απέχει πολύ από τα πρόσφατα αιχμηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία και τις κυρώσεις με τις οποίες απειλήθηκε η Άγκυρα, λόγω των αναταραχών που προκαλούσε στην ανατολική Μεσόγειο.

Το κλίμα, προφανώς και έχει αλλάξει, ιδιαίτερα και μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με Μπάιντεν, Μακρόν και Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, ασφαλώς και στηρίζει τις ευρωπαϊκές προτάσεις της ΕΕ, ωστόσο, επισημαίνει πως πρέπει πάντα να υπάρχει ένας αστερίσκος για τις κινήσεις των Τούρκων. Άλλωστε, θέση της Ελλάδας είναι πως πράγματι καλωσορίζει την αλλαγή στάση της Τουρκίας, αλλά περιμένει να δει πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις της σε βάθος χρόνου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 23 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.