ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, το Brexit δεν... τελειώνει

14:14 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, το Brexit δεν... τελειώνει
Μισή δεκαετία μετά το δημοψήφισμα που «ηλέκτρισε» την Βρετανική πολιτική, το Brexit δεν φαίνεται να μένει οριστικά πίσω.

Η πέμπτη επέτειος από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση "γιορτάστηκε" εν μέσω της προοπτικής να γίνουν πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα... απόνερα του Brexit.

Ο βασικός στόχος του Μπόρις Τζόνσον όταν έγινε Πρωθυπουργός ήταν να γίνει το Brexit. Ο Τζόνσον είπε την Τρίτη: “Η απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ μπορεί να είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά ο βασικός σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις ελευθερίες που μας προσφέρει αυτή η απόφαση για να σχηματίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους μας”.

Η ομάδα Best for Britain που έκανε εκστρατείες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και τώρα υποστηρίζει “την πιο κοντινή μέλλουσα σχέση με την ΕΕ που γίνεται”, σχεδιάζει να εμφανίσει ελπιδοφόρα μηνύματα σε κτήρια στις Βρυξέλλες δίπλα στα ονόματα πολιτών που ψήφισαν να μείνουν στην ΕΕ ή αυτών που μετάνιωσαν την ψήφο τους υπερ του Brexit.

Αυτή η επέτειος θα είναι πιο έντονη στην Β. Ιρλανδία. Οι ενωτικοί συνεχίζουν να αντιτίθενται στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας και τις διατάξεις μετά το Brexit που τοποθετούν την Β. Ιρλανδία στην περιοχή και του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, εις βάρος ελέγχων προϊόντων που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Β. Ιρλανδία.

Η παραίτηση του ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Έντουιν Πουτς, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στην Β. Ιρλανδία το φθινόπωρο, μήνες πριν από τις προκαθορισμένες εκλογές τον Μάιο του 2022.

Ο πολιτικός του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον, ο οποίος θα γίνει ο νέος ηγέτης του κόμματος, υποσχέθηκε να πάει κόντρα στους ελέγχους που θα γίνουν μετά το Brexit ανάμεσα στην Βρετανία και στην Β. Ιρλανδία.

Ο υπουργός εξωτερικών της Β. Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προειδοποίησε ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να αποτελούν ουσιαστικά... δημοψήφισμα για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας. Φοβάται ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε καινούρια αστάθεια.

“Η ιδέα να κάνουμε εκλογές στην μέση όλων αυτών που γίνονται , που κατά κάποιο τρόπο θα είναι σαν ένα δημοψήφισμα για το πρωτόκολλο, σημαίνει ότι οι εκλογές θα βασίζονται στην πόλωση και στον χωρισμό και όχι στην αλλαγή πολιτικής και διοίκησης για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Β. Ιρλανδία” είπε ο Κόβενι.

Το DUP και άλλα ενωτικά κόμματα έχουν υποσχεθεί να αγνοήσουν το πρωτόκολλο το νωρίτερο δυνατό. Οι ενωτικοί θέλουν να κερδίσουν αρκετές θέσεις στο Stormont ώστε να αποσύρουν την υποστήριξη των διαρρυθμίσεων μετά το Brexit. Ωστόσο, το ρεπουμπλικανό κόμμα που υποστηρίζει το πρωτόκολλο ως μία αναγκαία λύση για τα προβλήματα στα σύνορα που δημιουργήθηκαν λόγω του Brexit, είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε επικείμενες εκλογές, οι πολίτες της Β. Ιρλανδίας θα ψηφίσουν έναν υποψήφιο που θα υποστηρίζει τις απόψεις τους πάνω στο πρωτόκολλο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Katy Hayward.

Παρόλο που κάποιοι ενωτικοί παρουσιάζουν την συναινετική ψήφο του 2024 ως μία ευκαιρία να ξεφορτωθούν το πρωτόκολλο, στην πραγματικότητα η ψήφος θα επηρεάσει μόνο τα άρθρα 5-10 της διάταξης. Αν το συμβούλιο αποσύρει την συναίνεσή του με αυτό το κομμάτι του πρωτοκόλλου, τότε η ΕΕ και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν καινούριες εμπορικές συμφωνίες.

“Στην ουσία θα ξαναγυρίσουμε πίσω στο ίδιο πρόβλημα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit” είπε η Hayward.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.