ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλικός... διχασμός για το γονάτισμα στο Euro

15:19 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ιταλικός... διχασμός για το γονάτισμα στο Euro
Οι Ιταλοί στηρίζουν σταθερά την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας (Azzurri) κατά τη διάρκεια του Euro 2020. Όμως, φαίνεται πως επικρατεί διχασμός σχετικά με το τι στάση πρέπει να τηρηθεί γύρω από το ζήτημα του γονατίσματος.

Η ιταλική ομάδα αναμένεται σήμερα (2/7) να αντιμετωπίσει το Βέλγιο και η επίσημη γραμμή αναφορικά με το να γονατίζουν οι παίκτες ως ένδειξη αντιρατσιστικής αλληλεγγύης είναι ότι θα το κάνουν μόνο εφόσον ζητηθεί από την αντίπαλη ομάδα. «Όταν η άλλη ομάδα κάνει το αίτημα, θα γονατίσουμε ως ένδειξη αλληλεγγύης και ευαισθησίας στην άλλη ομάδα», δήλωσε ο αμυντικός παίκτης, Giorgio Chiellini, υποστηρίζοντας πως θα καταπολεμήσουν το ρατσισμό «με άλλους τρόπους».

Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από τον αγώνα Ιταλίας- Ουαλίας, κατά τον οποίο η ουαλική ομάδα γονάτισε, ενώ μόλις πέντε Ιταλοί παίκτες ακολούθησαν την κίνηση αυτή. Πρόκειται για κάτι που προκάλεσε ένταση και στους επόμενους αγώνες. Η απόφαση της Azzurri να προβεί στη συμβολική αυτή πράξη μόνο κατόπιν αιτήματος, από κοινού με την δήλωση πως πρόκειται για χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στην αντίπαλη ομάδα και όχι αποδοχή του κινήματος Black Lives Matter, φαίνεται να μην ικανοποιεί κανέναν.

Ο Ε. Λέτα, αρχηγός του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι η ομάδα πρέπει να γονατίσει ως μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ ο ακροδεξιός Μ. Σαλβίνι δήλωσε: «Ας αφήσουμε τους ποδοσφαιριστές να παίξουν ποδόσφαιρο. Αυτά τα παιδιά δίνουν όνειρα στους Ιταλούς. Ο ρατσισμός καταπολεμάται με γεγονότα, όχι με παίκτες που γονατίζουν». Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ιταλίας, οι παίκτες κατά πάσα πιθανότητα ήθελαν να κρατήσουν την πολιτική εκτός αγώνα.

«Δεν ήθελαν να εκφράσουν γνώμη είτε υπέρ είτε κατά του κινήματος. Αλλά με το να μην αποφασίζουν φάνηκε σα να μην είναι εναντίον του ρατσισμού».

Ο ίδιος, μάλιστα, συμπλήρωσε πως οι θεατές ως επί το πλείστον «δε θα διαμαρτυρηθούν και θα το αποδεχτούν». Η λέξη cerchiobottismo, που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς αναλυτές της Ιταλίας για την περιγραφή της προσπάθειας διατήρησης συμμαχιών στις κυβερνήσεις, συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την άρνηση να πάρουν θέση οι παίκτες πάνω στο ζήτημα. Πάντως, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έδωσε το ελεύθερο για την επιλογή του πως θα κινηθεί η ομάδα. Ακόμα, όμως, κι αν γονατίσουν οι Ιταλοί παίκτες, θεωρείται πως θα είναι μια πράξη κενή νοήματος, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν νωρίτερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.