ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενρία: Στο προσκήνιο η κακή αποτίμηση του κινδύνου από επενδυτές

15:45 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ενρία: Στο προσκήνιο η κακή αποτίμηση του κινδύνου από επενδυτές
«Καμπανάκι» για ενδεχόμενη ενεργοποίηση μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, λόγω ενδείξεων για κακή αποτίμηση του κινδύνου, για πρώτη φορά με το σκάσιμο της φούσκας το 2008, έκρουσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, υπογράμμισε ότι σήμερα, στην αναζήτηση της απόδοσης, η όρεξη για χρηματοοικονομική μόχλευση και μέσα με αδιαφανή πολυπλοκότητα αυξήθηκε σταδιακά.

Πρόκειται για τον τύπο ανάπτυξης που εισχώρησε στην αγορά λιανικών επενδύσεων μέσω ενυπόθηκων δανείων στην αρχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Όταν η τεράστια δημόσια υποστήριξη που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποχωρήσει, οι συμμετέχοντες στη χρηματοοικονομική αγορά θα μπορούσαν να αφεθούν υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πιθανές απροσδόκητες προσαρμογές» σημείωσε ο κ. Ενρία.

Υπογράμμισε επίσης την επανεμφάνιση των εξασφαλίσεων δανείων (CLOs), χρηματοοικονομικών φορέων που επενδύουν σε μοχλευμένα δάνεια και τιτλοποίησή τους σε δόσεις διαφορετικών επιπέδων κινδύνου.

Κατά τον επικεφαλής του SSM, οι τράπεζες παραμένουν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι δανεισμένων δανείων, ακολουθούμενες από CLO, ασφαλιστές, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές.

«Ενώ τα CLO είναι συνήθως δομημένα για να αποφεύγουν πολλά από τα πιο ριψοκίνδυνα χαρακτηριστικά των CDO ενόψει της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυξάνουν αναπόφευκτα τη διασύνδεση και τις συγκεντρώσεις στην αγορά υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου» υποστήριξε ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.