ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματισμοί στην ΕΕ για την Προεδρεία Γιάνσα-Η θέση του ΕΛΚ

10:41 - 04 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Προβληματισμοί στην ΕΕ για την Προεδρεία Γιάνσα-Η θέση του ΕΛΚ
Οι συντηρητικοί της Ευρώπης, δεν βλέπουν τον Σλοβένο Πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα σαν ένα πρόβλημα. Οι αντίπαλοί τους, λένε όμως ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα από μόνο του.

Η Σλοβενία θα προοδρεύει στην ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες, αν και έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι περιορίζει την ελευθερία των ΜΜΕ, ότι υπονομεύει τη δουλειά των εισαγγελέων της ΕΕ, ότι αποδυναμώνει τα δικαστήρια και τους ανεξάρτητους επιτηρητές και ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον των μουσείων.

Ο Γιάνσα είναι επίσης γνωστός υποστηρικτής του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ και συχνός χρήστης του Twitter, στο οποίο δημοσιεύει κατά καιρούς θεωρίες συνομωσίας για απάτες σχετικά με τις εκλογές των ΗΠΑ. Έχει δηλώσει, επίσης, ότι πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν “θα είναι από τους πιο αδύναμους Προέδρους στην ιστορία” και έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους, κριτικούς και αντιπάλους.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο αποτελεί την βασική συμμαχία συντηρητικών και κεντρο-δεξιών κομμάτων που περιλαμβάνουν την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας και τους Ρεπουμπλικάνους της Γαλλίας, καθώς και το κόμμα του Γιάνσα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι επίσημοι του ΕΛΚ έχουν αρνηθεί ότι ο Γιάνσα γίνεται σταδιακά σαν τον Ουγγαρό σύμμαχό του, Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν είχε κατηγορηθεί ότι έθετε τις βασικές αξίες της ΕΕ σε κίνδυνο. Το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κόμμα του Όρμπαν αποχωρίστηκαν τον Μάρτιο.

Τα μέλη του ΕΛΚ λένε ότι ο Γιάνσα δεν συγκρίνεται με τον Όρμπαν καθώς ο Γιάνσα διοικεί μία πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού, που δεν έχει καμία σχέση με την δύναμη που ασκούσε ο Όρμπαν. Περιγράφουν την Σλοβενία ως μία δραστήρια χώρα που δεν έχει βασικά θέματα με την δημοκρατία ή με τους κανόνες δικαίου.

Η υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, είπε ότι έχει επισκεφτεί την Σλοβενία και έχει μιλήσει με την κυβέρνηση και ότι όλες οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι αισιόδοξη για την Προεδρεία και ότι ενώ υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστούν.

Ένας εκπρόσωπος του ΕΛΚ είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις κατηγορίες από τα ΜΜΕ και ότι κανένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν του έχει εκφράσει ανησυχίες και φόβους για την Σλοβενία.

Αυτή η δήλωση είναι αντίθετη στις δηλώσεις οργανισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτροπών δεοντολογίας και κάποιων ΜΚΟ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ότι “υπάρχει μεγάλη επιδείνωση στην ελευθερία των ΜΜΕ στην Σλοβενία τον τελευταίο χρόνο” ενώ μία ΜΚΟ είπε ότι ο Γιάνσα και το κόμμα του προσπαθούν να “επέμβουν με ανεξάρτητους οργανισμούς”.

Μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για την κυβέρνηση του Γιάνσα αφού ακύρωσε την διαδικασία ανάδειξης υποψήφιων για το νέο Ευρωπαϊκό Γραφείο Δημόσιου Κατήγορου (EPPO), το οποίο εξετάζει απάτες. Χωρίς κάποιο εκπρόσωπο της Σλοβενίας, το EPPO θα δυσκολεύεται να κάνει έρευνες στην Σλοβενία και να της δίνει πρόστιμα όταν χρειάζεται. Σύμφωνα με το EPPO, η έλλειψη συνεργασίας με την Σλοβενία θα επηρεάσει αρκετά την αποτελεσματικότητα του EPPO.

Ο Γιάνσα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως υπερβολές και ψεύδη τα οποία έχουν προωθηθεί από τους αντιπάλους του κόμματός του.

Σε μία συνέντευξη, ο Γιάνσα δήλωσε ότι “Αγωνίζεται για την Ευρώπη και τις αξίες της εδώ και 30 χρόνια”.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι του ΕΛΚ λένε ότι το πανευρωπαϊκό κόμμα δεν μαθαίνει από τα λάθη που είχε κάνει στο παρελθόν σχετικά με τον Όρμπαν και το Φίντες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.