ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Εντός εβδομάδας νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους €20 δισ.

19:19 - 12 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Εντός εβδομάδας νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους €20 δισ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού με τα μεμονωμένα κράτη μέλη, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με τους επενδυτές να βρίσκου εκεί ασφαλές καταφύγιο. Τόσο οι εξελίξεις στην πανδημία όσο και η επικρατούσα αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας καθιστούν περισσότερο ελκυστικές τις επενδύσεις σε κρατικά ομολόγα.

Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο, έπειτα και από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τελικώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ. Ήδη στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έφθασαν τα 1,186 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ, μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να επαναπροσδιορίσει την κατεύθυνση (guidance) για τα επόμενα βήματα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις πυροδότησαν το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, που ο φαίνεται να συντηρείται. Δημιουργούνται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνθήκες για την αύξηση της προσφοράς νέων ομολόγων. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην έκδοση 20ετών ομολόγων, ούτως ώστε ν’ αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσανατολίζεται, επίσης, στην έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 81 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73%, έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού, και ως εκ τούτου το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Στο πεδίο των συναλλαγματικών συναλλαγών, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1860 δολ. από 1,1873 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που γνωστοποίησε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,1852 δολ..

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.