ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ-UNICEF: Ανεμβολίαστα 23 εκατ. παιδιά

08:57 - 15 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ-UNICEF: Ανεμβολίαστα 23 εκατ. παιδιά
Περίπου 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν να κάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο υψηλότερος αριθμός μετά από πάνω από μια δεκαετία, τροφοδοτώντας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών, προειδοποίησαν την Πέμπτη υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Το συγκεκριμένο χάσμα στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έχει δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα», καθιστώντας περισσότερα παιδιά ευάλωτα σε μολυσματικά παθογόνα, δεδομένου πως πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που θέσει για την καταπολέμηση του ιού, σημείωσαν ο ΠΟΥ και η UNICEF σε μια ετήσια έκθεση τους.

Δέκα χώρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των 22,7 εκατομμυρίων ανηλίκων που δεν εμβολιάστηκαν ή που εμβολιάστηκαν μη επαρκώς κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (εμβόλιο DTP) το 2020 – δηλαδή 3,7 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ό,τι το 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μετά το 2009, τονίζει η έκθεση αναφορικά με έναν βασικό δείκτη των ποσοστών εμβολιασμού σεε αυτές τις ηλικίες.

Αυξημένης κλίμακας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς που προκαλούν αναστάτωση έχουν καταγραφεί σε Αφγανιστάν, Μαλί, Σομαλία και Υεμένη, συμπληρώνει η έκθεση.

Σχεδόν 22,3 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν το προηγούμενο έτος την πρώτη τους δόση εμβολίου κατά της ιλαράς – παρά το γεγονός πως υπήρχε πιθανώς σημαντική αλληλεπικάλυψη με εκείνα που δεν είχαν κάλυψη DTP – το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης κατά της θανατηφόρας νόσου μετά το 2010.

«Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού, οδηγώντας μας πίσω πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου η Κέιτ O’Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ.

Υπάρχει, επίσης, μια «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των παιδιών που δεν έλαβαν καμία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, αριθμός που αυξήθηκε στα 17,1 εκατομμύρια πέρυσι από 13,6 εκατομμύρια, δήλωσε ο Επχρέμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων της UNICEF. Πολλά από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες που μαστίζονται από πολέμους ή σε φτωχογειτονιές, σημείωσε.

Πάνω από εξήντα χώρες ανέβαλαν τουλάχιστον μία εκστρατεία εμβολιασμού κατά ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αν και ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσπαθώντας να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, ανέφερε η έκθεση.

«Το 2021 έχουμε δυνητικά μια τέλεια καταιγίδα έτοιμη να συμβεί και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτήν την τέλεια καταιγίδα για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τον κρούουμε τώρα», υποστήριξεη O’Μπράιαν.

Ο ΠΟΥ έχει συστήσει στις χώρες να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επειδή αρχίζουν να εξέρχονται από την πανδημία.

«Αλλά αν αυτό συμβαίνει – και καθώς αυτό συμβαίνει – θα δούμε όλο και περισσότερη μετάδοση παθογόνων που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προληφθεί με εμβολιασμό», είπε καταληκτικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 15 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.