ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

17:33 - 16 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση για την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η χώρα εισήλθε στην πανδημία του κορονοϊού με μία ανάκαμψη που δεν είχε ολοκληρωθεί, όμως έχει παρουσιαστεί ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Η οικονομία της Ελλάδας συστάλθηκε κατά 8,2% το 2020, καταγράφοντας μικρότερη ύφεση από αυτό που αναμενόταν, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, από κοινού με τις προϋπάρχουσες αδυναμίες.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει τόσο το 2021, όσο και το 2022 με ώθηση από την επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας και τις επενδύσεις μέσα από το πρόγραμμα Next Generation EU (NGEU), με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 3,3% το 2021 και θα φτάσει το 5,4% το 2022.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, παρείχε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές βοήθειες, και τόσο η εποπτεία, όσο και η βοήθεια που προσέφερε το πρόγραμμα της ΕΚΤ προάσπισαν τον τραπεζικό κλάδο και βοήθησαν τις δανειακές συνθήκες.

Παρά τον κορονοϊό, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία χρόνια.

Χρέος

Για το χρέος το ΔΝΤ σημειώνει ότι αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του φέτος, στο 213,8% και να υποχωρήσει από το 2022 στο 204,1%, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από ότι προβλεπόταν προ πανδημίας. Το χρέος αναμένεται να «ξεφουσκώσει» στο 169% του ΑΕΠ το 2030. 

Όσον αφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται πως από την περιοχή του 12% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022 για να ακολουθήσει πέρασμα στα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια με 0,3% και 0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα την ερχόμενη διετία.

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, υποβοηθούμενο και από τη σταδιακή επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και η ενεργή διαχείριση του χρέους μετριάζουν τα ρίσκα επαναχρηματοδότησης. Ωστόσο η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη ώστε να υπάρξει ξεκάθαρο συμπέρασμα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 16 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.