ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιματική αλλαγή: «Κόκκινος συναγερμός» για τον πλανήτη- Υπάρχει... επιστροφή; Κύριο

20:44 - 10 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Κλιματική αλλαγή: «Κόκκινος συναγερμός» για τον πλανήτη- Υπάρχει... επιστροφή;
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα με πρωτόγνωρους και μερικές φορές μη αναστρέψιμους τρόπους, σύμφωνα με το ανανεωμένο δελτίο των Ηνωμένων Εθνών που έγινε ασφαλώς πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή μέσα. Σε δραματικούς τόνους το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε και μέχρι πότε... Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η κλεψύδρα αδειάζει. Το 2040 το επόμενο μεγάλο ορόσημο.

Η μελέτη έρχεται σε μία τραγική συγκυρία για τη χώρα μας και προειδοποιεί για περισσότερους ακραίους καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Ένας υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε το δελτίο ως “έναν κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα”.

Υπάρχει μία ελπίδα ότι μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να σταθεροποιήσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, ωστόσο, πρέπει να βιαστούμε.

“Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα μπορούμε να αποφύγουμε μία κλιματική καταστροφή. Ωστόσο, όπως λέει και το δελτίο μας, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και περιθώριο για δικαιολογίες. Βασιζόμαστε στους ηγέτες των χωρών και όλους τους ενδιαφερόμενους να εξασφαλίσουν ότι το COP26 θα είναι μία επιτυχία” δήλωσε υψηλόβαθμό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η αξιολόγηση του μέλλοντος του πλανήτη μας έγινε από την ομάδα IPCC των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελείται από μία ομάδα επιστημόνων που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις του κόσμου.

Το δελτίο επισήμανε ότι “είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει θερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα εδάφη”.

Ο καθηγητής Ed Hawkins, ο οποίος είναι ένας από τους επιστήμονες της ομάδας IPCC, επιβεβαίωσε ότι αυτή η δήλωση είναι βέβαιη και αποτελεί ένα γεγονός.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας παρομοιάζει την ατμόσφαιρα με τα αθλήματα και ότι είναι σαν η ατμόσφαιρα να έχει δεχτεί ντόπινγκ και γι’ αυτό βλέπουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα πιο συχνά από παλιά.

Οι συγγραφείς της έκθεσης είπαν ότι από το 1970 οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των επιφανειών έχουν αυξηθεί πιο γρήγορα από κάθε άλλη περίοδο 50 ετών τα τελευταία 2000 χρόνια.

Η θέρμανση του πλανήτη “επηρεάζει ήδη πολλά ακραία κλιματικά και καιρικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές του κόσμου”.

Είτε είναι καύσωνες σαν αυτούς που συνάντησαν η Ελλάδα και η Βόρεια Αμερική, είτε είναι πλημμύρες σαν αυτές στην Γερμανία και στην Κίνα, “η απόδοσή τους στην ανθρώπινη επιρροή έχει αυξηθεί” την τελευταία δεκαετία.

Το δελτίο σημειώνει, επίσης, ότι έχουν γίνει αλλαγές στα πλανητικά συστήματα στήριξης, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες.

Οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να γίνονται πιο θερμοί και πιο οξείς. Τα πολικά παγόβουνα και τα παγόβουνα των βουνών θα συνεχίσουν να λιώνουν.

“Οι επιπτώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότερες όσο ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο. Και πολλές από αυτές τις επιπτώσεις δεν γίνεται να τις αντιστρέψουμε” δήλωσε ο καθηγητής Hawkins.

Το επίπεδο της θάλασσας φαίνεται να ανέβει και να απειλήσει με πλημμύρες πολλές παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι το 2100.

Σχεδόν όλα τα έθνη έχουν υπογράψει στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει να κρατήσει τις αυξήσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτω από 2C αυτό τον αιώνα και θα προσπαθήσουν να το διατηρήσουν κάτω από 1.5C.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εκτός και αν υπάρξουν τεράστιες μειώσεις του άνθρακα.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι θα φτάσουμε τους 1.5C μέχρι το 2040 σε όλα τα σενάρια. Αν οι εκπομπές δεν μειωθούν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, τότε αυτό θα γίνει νωρίτερα.

Οι συνέπειες του να ξεπεράσουμε τους 1.5C δεν θα είναι ευπρόσδεκτες σε έναν κόσμο που έχει ήδη αντιμετωπίσει μία ραγδαία αύξηση στα ακραία φαινόμενα.

“Θα συναντήσουμε πιο ακραίους και πιο συχνούς καύσωνες. Θα δούμε, επίσης, μία αύξηση στα φαινόμενα ισχυρών βροχοπτώσεων παγκοσμίως και ξηρασιών σε κάποια μέρη” είπε ένας συγγραφέας του IPCC.

“Το δελτίο δείχνει ξεκάθαρα ότι ζούμε ήδη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παντού. Θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες ταυτόχρονες αλλαγές που θα ενισχύσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη” δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομάδας, Carolina Vera.

Τι μπορεί να γίνει;

Οι επιστήμονες λένε ότι να μειώσουμε στο ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030 και φτάσουμε στο «καθαρό μηδέν», τότε μπορούμε να σταματήσουμε και πιθανόν να αναστρέψουμε την αύξηση στις θερμοκρασίες.

“Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν, ελπίζουμε να μην έχουμε κι άλλες αυξήσεις στις θερμοκρασίες.

Αν φτάσουμε στο καθαρό μηδέν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τότε θα δούμε μία αντιστροφή των θερμοκρασιών και ο πλανήτης θα δροσιστεί” δήλωσε ένας συγγραφέας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:58 - 10 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.