ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Νέος οργανισμός για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το... 2024

12:35 - 17 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Νέος οργανισμός για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το... 2024
Ενώ, σύμφωνα με την Europol, οι ύποπτες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ ή περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ, η Κομισιόν «αφυπνίσθηκε» τον Ιούλιο του 2021, για ν’ αναγγείλει την δημιουργία ενός νέου Οργανισμού, που θ’ ασχοληθεί με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!

Όπως αποκαλύπτει, με ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Hélène Laporte, αυτός ο νέος φορέας θα είναι πρωτίστως υπεύθυνος για την εποπτεία και τον συντονισμό των εθνικών αρχών, με στόχο την βελτίωση ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών και δραστηριοτήτων και το κλείσιμο των κενών που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες.

Όπως σημειώνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, ο νέος Οργανισμός, που πρόκειται να απασχολήσει περίπου 250 άτομα, θα πρέπει να λειτουργήσει από το 2024.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, είναι πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, σχετικά με την αποτελεσματικότητα που θα μπορέσει να έχει ο νέος αυτός Οργανισμός.

Όπως, για παράδειγμα, ποιους κανόνες επικουρικότητας θα θεσπίσει η Κομισιόν για τη διαχείριση των εξουσιών των κρατών μελών και του Οργανισμού και πώς θα επιλυθούν τυχόν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων.

Ρωτάει δε, συγκεκριμένα, την Κομισιόν αν προτίθεται να εναρμονίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ και, για παράδειγμα, να υποχρεώσει τις τράπεζες να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους ή να προσδιορίσουν τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων που κρύβονται πίσω από αδιαφανείς χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις

...και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής καταλήγει, ερωτώντας την Κομισιόν αν προτίθεται να εφαρμόσει κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε κρυπτονομίσματα για να διασφαλίσει ότι μπορούν να εντοπιστούν μεταφορές bitcoin.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.