ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Telosa: Η νέα πόλη «όραμα» Αμερικανού δισεκατομμυριούχου γίνεται πραγματικότητα (photos)

19:11 - 05 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Telosa: Η νέα πόλη «όραμα» Αμερικανού δισεκατομμυριούχου γίνεται πραγματικότητα (photos)
Μια πόλη ανοιχτή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς η οποία θα βασίζεται σε μια «διαφορετική εκδοχή του καπιταλισμού», παρουσίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG του Bjarke Ingels, για λογαριασμό του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Λόουρ.

«Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πόλη στην Αμερική που θα θέτει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την αστική διαβίωση, θα διευρύνει το ανθρώπινο δυναμικό και θα αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η πόλη είναι ιδέα του Λόουρ, επιχειρηματία και πρώην διευθύνοντος συμβούλου ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας λιανικής πώλησης Walmart, ο οποίος πούλησε τον νεοσύστατο ιστότοπο Jet.com στον γίγαντα των σούπερ μάρκετ έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

f9bce6ee7299af920fef9c4ec4abf45c

Η ιδέα της Telosa, όπως ονομάζεται η πόλη, αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα της αυξανόμενης ανισότητας στις ΗΠΑ. Βασίζεται στο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της ισότητας, το οποίο, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, βασίζεται στην κοινοτική ιδιοκτησία. «Ο καπιταλισμός υπήρξε ένα απίστευτο οικονομικό μοντέλο, αλλά έχει σημαντικά ελαττώματα, ειδικά γύρω από την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου. Πολλά από αυτά τα ελαττώματα είναι αποτέλεσμα του μοντέλου ιδιοκτησίας γης πάνω στο οποίο χτίστηκε η Αμερική», αναφέρει ο επιχειρηματίας στην ιστοσελίδα της Telosa.

Η ιδέα του είναι να αποκτήσει ένα μεγάλο οικόπεδο το οποίο θα δωρηθεί σε ένα κοινοτικό κληροδότημα, ώστε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αυξανόμενη αξία του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της πόλης και να βελτιώσει την ευημερία των κατοίκων.

city of telosa designboom 02

«Υπάρχει μια πεπερασμένη ποσότητα γης και αυτή η γη διεκδικήθηκε πριν από γενιές – δημιουργήθηκαν κοινότητες, χρησιμοποιήθηκαν φορολογικά δολάρια για να επενδυθούν στη γη, και ως εκ τούτου η γη αυξήθηκε σε αξία με την πάροδο του χρόνου με τους ιδιοκτήτες γης να μην χρειάζεται να παράγουν τίποτα ή να αναλάβουν οποιοδήποτε ρίσκο», εξηγεί ο επιχειρηματίας.

«Έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα νέο μοντέλο που θα προσφέρει στους ανθρώπους υψηλότερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερες ευκαιρίες. Όταν σκέφτομαι πώς θα είναι τα πράγματα 30 χρόνια από τώρα, φαντάζομαι την ισότητα να χρησιμεύει ως πρότυπο και για άλλες πόλεις -ακόμα και για τον κόσμο», εξηγεί ο επιχειρηματίας.

{https://twitter.com/MarcLore/status/1433851381161488384}

bjarke ingels telosa city marc lore dezeen 2364 col 0 852x511

Η Telosa θα κατασκευαστεί σε μια ακατοίκητη έκταση 150.000 στρεμμάτων στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και θα φιλοξενήσει τελικά 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτός από δίκαιη, η νέα πόλη θα είναι βιώσιμη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς. Οι στρατηγικές που αναφέρονται στον ιστότοπο του έργου, περιλαμβάνουν την ανακύκλωση του νερού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και την πρόσβαση σε φυσικούς χώρους και ασφαλείς δημόσιους χώρους.

Οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν έναν φουτουριστικό «πύργο ισότητας» που υψώνεται από την έρημο. Η δομή ενσωματώνει μια φωτοβολταϊκή οροφή, μια υπερυψωμένη δεξαμενή νερού και αεροπονικές φάρμες οι οποίες θα διανέμουν προϊόντα στους κατοίκους.

leQRlwBD

Στους δρόμους της Telosa, προτεραιότητα θα έχουν οι ποδηλάτες και οι πεζοί. Ο δημόσιος χώρος είναι ζωντανός και ενεργός με πολλούς ανοιχτούς χώρους. Πλούσια σε αυτοφυή φύτευση, τα πάρκα της πόλης θα φιλοξενούν προσεκτικά διαχειριζόμενες δεξαμενές που θα αποθηκεύουν νερό για την πόλη και θα παρέχουν σε όλους τους κατοίκους, ανοιχτούς δημόσιους χώρους, σε απόσταση λίγων λεπτών από τον τόπο διαμονής τους. Προβλέπεται να φτάσει τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ενώ μέχρι το 2030 θα ζουν εκεί έως 50.000 κάτοικοι.

{https://twitter.com/MarcLore/status/1433019018147872772}

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 05 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.