ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ισπανία εκδίδει το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο

22:10 - 06 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Η Ισπανία εκδίδει το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο
Η Ισπανία σχεδιάζει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από το πρώτο «πράσινο» ομόλογο που θα εκδώσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Θα πρόκειται για 20ετές χρέος, όπως είχε ανακοινώσει και προ ολίγων μηνών η Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάντια Καλβίνο. Ωστόσο, τότε δεν είχε ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας.

Λόγω των καθυστερήσεων στην δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού της χώρας, η έκδοση του ομολόγου καθυστέρησε περισσότερο από το προσδοκώμενο και βρέθηκε ενώπιον εμποδίων.

Η κυβέρνηση όφειλε να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από την έκδοση του ομολόγου και συγκεκριμένα τη διοχέτευσή τους σε αμιγώς περιβαλλοντικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση δεν είχε συμπεριλάβει τους στόχους αυτούς στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου θα «τρέξει» παράλληλα με τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού της χώρας, ενώ υπογραμμίζεται πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοσή του θα πρέπει να αναδρομολογηθούν για τη στήριξη δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Ισπανία θα γίνει η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βγει στις αγορές με το «πράσινο» ομόλογο μετά την Ιταλία και την Γαλλία, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και η Γερμανία, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα εντός του Σεπτεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.