ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αύξηση κατώτατου μισθού προχωρούν Γαλλία και Ισπανία

19:44 - 13 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Σε αύξηση κατώτατου μισθού προχωρούν Γαλλία και Ισπανία
Η Γαλλία και η Ισπανία προωθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι ώς ένα βαθμό να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.

Η κίνηση αυτή, ειδικά, από τη γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, τοποθετείται πιθανώς την 1η Οκτωβρίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, η άνοδος των τιμών είναι απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης της Γαλλίας και όχι ένα δείγμα διαρθρωτικού πληθωρισμού. Ο Μπρινό Λε Μερ επισήμανε, πάντως, ότι θα προτιμούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων και όχι ο κατώτατος μισθός, φοβούμενος πως θα δημιουργηθούν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρατηρούν πως το φαινόμενο αυτό έχει παροδικό χαρακτήρα. Στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός φαίνεται να υπερβαίνει τον επίσημο στόχο και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% (έναντι εκτίμησης της ΕΚΤ για 1,9% τον Ιούλιο). Ωστόσο, όπως προσέθεσε, ο πληθωρισμός δείχνει πως κινείται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τώρα, o δείκτης είναι σαφώς υψηλότερος, εντείνοντας τον προβληματισμό στους κόλπους της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό δεκαετίας στο 3,3% κυρίως εξαιτίας την ανόδου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο κ. Σάντσεθ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τα τιμολόγια ηλεκτρικού στα επίπεδα του 2018, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά την πανδημία η ανάκαμψη θα είναι δίκαιη και επιμερισμένη. Εξ ου και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τις ανισότητες και το εισοδηματικό χάσμα. Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα επισημαίνει η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας της χώρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Από τη στιγμή που γίναμε κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομικών προτεραιοτήτων μας». Το παρελθόν έτος η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11%, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των 950 ευρώ φέτος, αποπειρώμενος να θωρακίσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ενόσω το κόστος ζωής ανεβαίνει. Η Νάντια Καλβίνο θεωρεί, πάντως, ότι ο τόσο υψηλός πληθωρισμός σε επίπεδα-ρεκόρ 10ετίας είναι προσωρινός, όπως δήλωσε προσφάτως σε ομιλία της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.