ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε για τις απάτες με τ'αυγά έχει στοιχεία η Κομισιόν!

13:31 - 14 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Ούτε για τις απάτες με τ'αυγά έχει στοιχεία η Κομισιόν!
Πολλά ερωτηματικά, για την καταλληλότητα των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ και καταναλώνονται αφειδώς από τους πολίτες, προκάλεσε η απάντηση του Επιτρόπου Wojciechowski, προς τον Βέλγο ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Tom Vandenkendelaere, στην οποία «ομολογεί» ότι η Κομισιόν, δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των περιπτώσεων απάτης που αφορούν αυγά.

Προχωράει δε και παρακάτω, «διαβεβαιώνοντας» ότι επί του παρόντος δεν προβλέπεται να προταθούν τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013 σε σχέση με τον τόπο σήμανσης των αυγών.

        Στην ερώτηση του, ο Βέλγος ευρωβουλευτής ωστόσο, είχε εύστοχα επισημάνει ότι:

-Τα αυγά κότας προσφέρουν έναν εύκολο στόχο για τους απατεώνες, καθώς είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν είναι βιολογικά, ελευθέρας βοσκής ή από κότες σε κλουβί, εκτός εάν φέρουν σήμανση στο αγρόκτημα όπου έχουν γεννηθεί.

-Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν τη σήμανση των αυγών κοτόπουλου στον τόπο παραγωγής τους ή στο πρώτο κέντρο συσκευασίας στο οποίο παραδίδονται.

-Ωστόσο, ισχύουν πολλές εξαιρέσεις. Επιπλέον, η σήμανση δεν είναι υποχρεωτική σε επίπεδο εκμετάλλευσης, οδηγώντας σε απάτη και αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεδομένου ότι η «καταπολέμηση της απάτης σε τρόφιμα κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων» είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της στρατηγικής Farm to Fork, θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική σήμανση σε αγροτικό επίπεδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, που θα μπορούσε να είναι και «πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο»

Απάντηση του κ Wojciechowski, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (09/13/2021)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, η σήμανση των αυγών προς κατανάλωση πραγματοποιείται στον τόπο παραγωγής ή στο πρώτο κέντρο συσκευασίας στο οποίο παραδίδονται τα αυγά.

Τα κέντρα συσκευασίας έχουν εγκριθεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα εμπορίας αυγών.

Τα κράτη μέλη δεν έχουν καμία υποχρέωση να αναφέρουν συστηματικά στην Επιτροπή το αποτέλεσμα των ελέγχων τους ή να κοινοποιούν μεμονωμένες περιπτώσεις απάτης.

Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των περιπτώσεων απάτης που αφορούν αυγά.

Επί του παρόντος δεν προβλέπεται να προταθούν τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013 σε σχέση με τον τόπο σήμανσης των αυγών.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο παρέχει επαρκή μέσα στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για τον έλεγχο των κέντρων συσκευασίας και της ιχνηλασιμότητας των αυγών έως το επίπεδο των παραγωγών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.