ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pandora Papers: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων στις offshore των ηγετών

20:38 - 03 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Pandora Papers: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων στις offshore των ηγετών
Ο μυστικός πλούτος και οι συναλλαγές διεθνών ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω μια από της μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων στην ιστορία. Ο φάκελος που διέρρευσε ονομάστηκε Pandora Papers και αφορά σε αποκαλύψεις για 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότερους από 300 αξιωματούχους.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ.

Στη λίστα βρίσκουμε τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, του μονάρχη της Ιορδανίας, Χουσείν, του προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν κα. 

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά και στην έπαυλη που εξασφάλισε Ρωσίδα, η οποία επισημαίνεται ότι έχει αποκτήσει παιδί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν 312.000 λίρες από χαρτόσημα όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο.

Το ζευγάρι αγόρασε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στο κτίριο.  Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις – που βρίσκεται μπροστά από εκλογές εντός της εβδομάδας – δεν δήλωσε ότι που αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία μέσω μιας υπεράκτιας επενδυτικής εταιρείας. 

Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο στην μακρά αυτή αλυσίδα των αποκαλύψεων μέσω μεγάλων διαρροών τα τελευταία επτά χρόνια. Προηγήθηκαν οι: τα FinCen Files, τα Paradise Papers, τα  Panama Papers και τα  LuxLeaks.

Η εξέταση των φακέλων είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινοπραξίας των ερευνητικών δημοσιογράφων (ICIJ). Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 650 ρεπόρτερς.

Το BBC αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον Guardian και άλλα ΜΜΕ είχε πρόσβαση σε 12 εκατομμύρια έγγραφα από 14 οικονομικές υπηρεσίες σε χώρες όπως οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, η Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στα έγγραφα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διεθνή φοροδιαφυγή.

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, όπως σημειώνει το BBC, είναι το πώς σημαντικοί και πλούσιοι άνθρωποι έφτιαχναν νομίμως εταιρείες προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες 95.000 offshore πίσω από μια σειρά από αγορές. 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 03 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.