ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δείπνο των 27 στη Σλοβενία με... ακανθώδη ζητήματα

08:35 - 05 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Δείπνο των 27 στη Σλοβενία με... ακανθώδη ζητήματα
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται στην πόλη Κραν της Σλοβενίας για ένα διήμερο συνομιλιών με διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας.

Η Άτυπη Σύνοδος (πριν από τη Σύνοδο ΕΕ-Βαλκανίων) θα ξεκινήσει σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας το απόγευμα της Τρίτης (5/10) σε ένα δασικό κτήμα έξω από τη Λιουμπλιάνα και αρκετά ακανθώδη θέματα είναι στο μενού.  

Αυτά περιλαμβάνουν τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν και τους ενοχλητικούς δεσμούς με την Κίνα. Η συμφωνία -ορόσημο της ΕΕ για επενδύσεις με την κινεζική κυβέρνηση -αυτή τη στιγμή έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται στους ευρωπαίους νομοθέτες- και ασφαλώς θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Στο γεύμα των ηγετών θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παραπονεθεί για τη συμφωνία AUKUS που έφερε την απώλεια μιας τεράστιας συμφωνίας υποβρυχίων.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει τη νέα αμυντική στρατηγική του «Πρώτα η Ευρώπη», στην οποία εντάσσεται και η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία.

Βέβαια, σε όλα τα παραπάνω σημειώστε πως η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ, βρίσκεται στα χέρια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον συνασπισμό. Αυτό ασφαλώς και περιορίζει την ικανότητα δράσης του μπλοκ.

Στις 6 Οκτωβρίου ακολουθεί η σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Brdo pri Kranju υπό την αιγίδα της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος της στρατηγικής δέσμευσης της ΕΕ έναντι των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.