ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στα Pandora Papers- Τι έπραξαν

07:51 - 07 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στα Pandora Papers- Τι έπραξαν
Ένας σημαντικός αριθμός επιφανών Ευρωπαίων πολιτικών περιλαμβάνεται στα λεγόμενα Pandora Papers, που αποκαλύπτoυν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί χρησιμοποιούν offshore εταιρείες για να κρύψουν τον πλούτο τους.

Βασικά χρησιμοποιούν offshore εταιρείες σε αγορές για βάσιμους λόγους ασφάλειας ή απορρήτου. Δεν είναι παράνομο να το κάνουν.

Ακολουθεί μια λίστα με μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα έγγραφα που έλαβε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων.

Andrej Babiš

Ένας δισεκατομμυριούχος που εξελέγη πρωθυπουργός της Τσεχίας το 2017, ο Babiš κατηγορείται ότι πλήρωσε κρυφά 22 εκατομμύρια δολάρια για μια βίλα κοντά στις Κάννες της Γαλλίας το 2009. Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της βίλας διοχετεύθηκαν μέσω εταιρειών κελύφους (shell companies). Όταν ο Babiš - ο οποίος ίδρυσε τον αγροτικό όμιλο Agrofert - μπήκε στην πολιτική το 2013, οι εταιρείες εξακολουθούσαν να είναι ενεργές και όμως οι εταιρείες, καθώς και η βίλα, δεν δημοσιοποιήθηκαν από τον Τσέχο ηγέτη. 

Milo Ðukanović

Ο Ðukanović, πρώην πρωθυπουργός και τώρα πρόεδρος που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή στο Μαυροβούνιο για δεκαετίες, δημιούργησε δύο ταμεία το 2012 με τη βοήθεια της ελβετικής εταιρείας LJ Management - το ένα με το όνομά του και το άλλο με το όνομα του γιου του. Τα ταμεία χρηματοδοτήθηκαν από «κέρδη σταδιοδρομίας και επενδυτικά έσοδα», αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποια περιουσιακά στοιχεία των ταμείων είναι διαθέσιμα. Ο Ðukanović είπε ότι το ταμείο, που δημιουργήθηκε όταν ήθελε να ασκήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον γιο του, δεν είχε ποτέ καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο γιός του βρέθηκε να έχει στο όνομα του άλλες δυο offshore εταιρείες. 

Volodymyr Zelenskiy

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, πρώην ηθοποιός που ανέλαβε τα καθήκοντά το 2019 με την υπόσχεση ότι θα ξεριζώσει τη διαφθορά, είχε στην κατοχή του μια εταιρεία κέλυφος παραγωγής ταινιών. Σύμφωνα με έγγραφα, μετέφερε τις λεγόμενες μετοχές δικαιούχου σε στενό του φίλο και επιχειρηματικό εταίρο πριν από τις εκλογές του 2019. Ο φίλος, Serhiy Shefir, διατήρησε τις μετοχές του ακόμη και όταν ο Zelenskiy έγινε πρόεδρος και ο Shefir προσχώρησε στη διοίκησή του στο Κίεβο.

Tony Blair 

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός κατέγραψε μια βρετανική εταιρεία ενοικίασης ακινήτων στις αρχές του 2017. Εκείνο το καλοκαίρι η εταιρεία αγόρασε μια  εταιρεία στα Βρετανικά Παρθένα νησιά που κατείχε ένα ακίνητο 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο. Με την απόκτηση της εταιρείας και όχι της ίδιας της περιουσίας, ο Μπλερ εξοικονόμησε πάνω από 400.000 δολάρια σε φόρους ιδιοκτησίας, που ήταν νόμιμος. Το ακίνητο φιλοξενεί τώρα την έδρα του δικηγορικού γραφείου της συζύγου του Cherie. Η Cherie Blair σχολίασε ότι "όλες οι ρυθμίσεις έγιναν για τον ρητό σκοπό να επαναφέρουν την εταιρεία και το κτίριο στο φορολογικό και κανονιστικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου και όλοι οι φόροι έχουν πληρωθεί έκτοτε και όλοι οι λογαριασμοί κατατέθηκαν ανοιχτά σύμφωνα με το νόμο".

Wopke Hoekstra 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκτησε μετοχές σε μια εταιρεία στα Βρετανικά Παρθένα νησιά με το όνομα Candace Management το 2009 και στη συνέχεια περισσότερες μετοχές το 2013 και το 2014, ενώ ήταν ολλανδός γερουσιαστής. Άλλοι μέτοχοι της Candace Management περιλαμβάνουν κορυφαία στελέχη της τράπεζας ABN AMRO, ενός μεγάλου ολλανδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Hoekstra κατείχε 627 μετοχές στη Candace Management από τον Μάιο του 2017 και ισχυρίστηκε ότι τις πούλησε πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2017.

 John Dalli

Ο Dalli, ο οποίος παραιτήθηκε από Ευρωπαίος Επίτροπος της Μάλτας το 2012, ονομάζεται ιδιοκτήτης μιας εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που δεν αποκάλυψε όταν ήταν βουλευτής. Λέει ότι η εταιρεία ήταν "ανενεργή" και πως ο ίδιος ”παραιτήθηκε" όταν έμαθε ότι του δόθηκε δουλειά στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2008. Οι κόρες του Ντάλι έγιναν διευθύντριες των εταιρειών λίγους μήνες αργότερα.

Dominique Strauss-Kahn

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε μια εταιρεία με έδρα το Μαρόκο για να λάβει εκατομμύρια δολάρια σε συμβουλευτικές αμοιβές, πολλές από τις οποίες ήταν αφορολόγητες. Οι πελάτες περιλάμβαναν την πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και τον κινεζικό όμιλο αερομεταφορών HNA Group. Το 2018, ο Strauss-Kahn δημιούργησε μια άλλη εταιρεία συμβούλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τη λήξη των φοροαπαλλαγών για τη μαροκινή εταιρεία του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.