ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook:Στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή που έβγαλε τα «άπλυτά» του στη φόρα

17:54 - 11 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Facebook:Στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή που έβγαλε τα «άπλυτά» του στη φόρα
Οι επικεφαλής ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών αποφάσισαν να καλέσουν την καταγγέλλουσα του Facebook Frances Haugen σε ακρόαση στις 8 Νοεμβρίου.

Η απόφαση να οργανωθεί δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών για τον αρνητικό αντίκτυπο των προϊόντων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στους χρήστες» ελήφθη σήμερα (11/10) το απόγευμα από τον πρόεδρο και τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή.

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος Anna Cavazzini (Πράσινοι/EFA, DE) είπε: «Οι καταγγέλλοντες όπως η Frances Haugen δείχνουν την επείγουσα ανάγκη να θέσουν δημοκρατικούς κανόνες για τον διαδικτυακό κόσμο προς το συμφέρον των χρηστών. Οι αποκαλύψεις της αποκάλυψαν την εγγενή σύγκρουση μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου της πλατφόρμας και των συμφερόντων των χρηστών. Δείχνει ότι χρειαζόμαστε ισχυρούς κανόνες για τη μέτρηση του περιεχομένου και τις εκτεταμένες υποχρεώσεις διαφάνειας στην Ευρώπη. Επίσης δείχνει ότι η εταιρική αυτορρύθμιση δεν λειτούργησε.

Με τον Νόμο για τις ψηφιακές Υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζοντας επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να πουλήσουν περισσότερη διαφήμιση, ακόμη και αν αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την κοινωνία. Πρέπει να ρυθμίσουμε ολόκληρο το σύστημα που ευνοεί την παραπληροφόρηση και τη βία έναντι του πραγματικού περιεχομένου - και πρέπει να το επιβάλλουμε αποτελεσματικά.

Όλοι οι ισχυρισμοί στα «Αρχεία Facebook» πρέπει να διερευνηθούν. Καθώς η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς διαπραγματεύεται επί του παρόντος τον Νόμο για τις ψηφιακές Υπηρεσίες και τον Νόμο για τις ψηφιακές Αγορές, μια δημόσια ακρόαση με τη Frances Haugen θα εμπλουτίσει τον δημοκρατικό λόγο και το τρέχον νομοθετικό μας έργο στις σχετικές επιτροπές».

Σημειώνεται ότι, οι εργασίες για τη ρύθμιση των πλατφορμών βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της τρέχουσας νομοθετικής εργασίας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εσωτερική αγορά και την προστασία των καταναλωτών.

Οι ευρωβουλευτές συζητούν επί του παρόντος πώς θα πρέπει να τροποποιηθούν και να βελτιωθούν οι προτάσεις για τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτή η νομοθεσία είναι η ευκαιρία της Ευρώπης να διαμορφώσει την ψηφιακή οικονομία σε επίπεδο ΕΕ καθώς και να γίνει παγκόσμιος καθοριστής προτύπων.

Συνολικά 2.297 τροπολογίες έχουν κατατεθεί στην επιτροπή του DSA και 1.199 στο DMA. Το σχέδιο συμβιβαστικών τροπολογιών θα εξεταστεί στις 27-28 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Η εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, τον άλλο συννομοθέτη, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την ολομέλεια τον Δεκέμβριο.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.