ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπει ανάπτυξη ΑΕΠ 5,9% στα Δυτικά Βαλκάνια

11:56 - 21 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπει ανάπτυξη ΑΕΠ 5,9% στα Δυτικά Βαλκάνια
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την Πέμπτη (21/10) την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε 5,9% για το 2021 μετά τη συρρίκνωση 3,1% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Συγκεκριμένα, στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την περιοχή, η τράπεζα εκτιμά ότι οι οικονομίες της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 4,1% το 2022 και 3,8% το 2023.

Ο Ρίτσαρντ Ρέκορντ, οικονομολόγος για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τη διατήρηση της ανάπτυξης ευθυγραμμίζονται με τους ίδιους παράγοντες αν αντιστραφούν, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση, τα εμβάσματα και ο τουρισμός θα επηρεαστούν στην περίπτωση νέων lockdown λόγω πανδημίας ή διεθνών περιορισμών στην κυκλοφορία.

Επίσης, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υστερούν έναντι των ευρωπαϊκών γειτονικών χωρών όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με ποσοστά κάτω του 40% στις περισσότερες χώρες, εκτός από τη Σερβία και το Κόσοβο.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό από την οικονομία και απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και του οικονομικού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 21 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.