ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμονή για τη στάση Λαγκάρντ απέναντι σε ανάπτυξη και πληθωρισμό

10:45 - 28 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Αναμονή για τη στάση Λαγκάρντ απέναντι σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παραμείνει σταθερή καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη.

Άπαντες περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (28/10), με τους αναλυτές, πάντως, να εκτιμούν ότι θα επαναλάβει τη θέση της ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό παροδική.

Η οικονομία της ευρωζώνης πλήττεται μεταξύ άλλων από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγεί σε ελλείψεις προϊόντων, αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια.

Παρόλα αυτά, οι αγορές ετοιμάζονται ήδη για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα τέλη του 2022, αν και η Τράπεζα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό 13ετίας τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, τις αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων και τα υψηλότερα κόστη διαμονής.

Οι επενδυτές περιμένουν, λοιπόν, να δουν αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία πάντως έχει ήδη ορίσει χρονικά τις αλλαγές της στο πρόγραμμα ομολόγων από τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική την ώρα μάλιστα που η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επιβραδύνεται.

Όπως πάντα, όμως, οι δηλώσεις Λαγκάρντ και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν εξελίξεις για τις αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.