ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει-Μείωση του πληθωρισμού το 2022

16:23 - 28 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει-Μείωση του πληθωρισμού το 2022
Την πάγια θέση της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι κάτι παροδικό επανέλαβε και την Πέμπτη (28/10) μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει και προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού το 2022.

«Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, αν και το μομέντουμ την έχει μετριάσει σε κάποιο βαθμό. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να έχουν αυτοπεποίθηση και συνεχίζουν να ξοδεύουν. Η έλλειψη, όμως, υλικών, εξοπλισμού και εργατών κρατούν πίσω την παραγωγή σε μερικούς τομείς. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, πρωτίστως λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, αλλά επίσης και επειδή η ανάκαμψη αυξάνει τη ζήτηση και περιορίζει τα αποθέματα. Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και άλλο το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά θα φθίνει μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε αρχικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως είπε, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν επί του παρόντος ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε πως οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της οικονομίας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.

Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε πως τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στον ενεργειακό τομέα αντιπροσώπευε το 50% του συνολικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Εμφανίστηκε αισιόδοξη πως η παραγωγή στην εευρωζώνη θα ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021, καθώς η άρση των μέτρων περιορισμού και η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη βοήθησαν στην ανάκαμψη όλων των επιμέρους κλάδων της οικονομίας.

Ακόμα στάθηκε στο γεγονός ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της βιομηχανίας αλλά και του κατασκευαστικού τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ελλείψεις πρώτων υλών που παρατηρούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, τόνισε πως η ανεργία εξακολουθεί να διατηρεί την καθοδική της πορεία, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η συνέχιση της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί και από την περαιτέρω πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας και της πορείας της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 28 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.