ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαφή μηνύματα Μπάιντεν σε Ερντογάν για S-400,F-16 και ανθρώπινα δικαιώματα

15:15 - 31 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Σαφή μηνύματα Μπάιντεν σε Ερντογάν για S-400,F-16 και ανθρώπινα δικαιώματα
«Παγωμένα» χαμόγελα κάτω από τις μάσκες και πολλά μηνύματα στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή (31/10) στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου του G20.

Μπορεί η τουρκική πλευρά να αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να... έτριξε τα δόντια στον Τούρκο ομόλογό του για τα «καυτά» ζητήματα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε μεν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να του ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να περάσει από συγκεκριμένη διαδικασία στη χώρα του, διαβεβαιώνοντας ότι θα το «δουλέψει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα και στην αναγκαιότητα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία, με αφορμή και τις απειλές για απέλαση των 10 πρέσβεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.