ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική συμφωνία στην COP26:Τέρμα στην αποψίλωση δασών μέχρι το 2030

10:48 - 02 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Ιστορική συμφωνία στην COP26:Τέρμα στην αποψίλωση δασών μέχρι το 2030
Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν περισσότερες από 100 χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του COP26 στη Γλασκώβη, καθώς υπογράφουν ψήφισμα που αποσκοπεί στον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών του πλανήτη.

Οι ηγέτες δεσμεύονται στην προστασία τεράστιων περιοχών του πλανήτη, από την τάιγκα της ανατολικής Σιβηρίας μέχρι τη λεκάνη του Κονγκό, που φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη. «Τα δάση είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας , ωστόσο, μια δασική έκταση περίπου 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό στον πλανήτη», επισημαίνεται στην κοινή πρόταση ψηφίσματος.

Οι συμμετέχουσες χώρες, ανάμεσά τους ολόκληρη η ΕΕ, αντιπροσωπεύουν το 85% των δασικών εκτάσεων της Γης, δηλαδή περίπου 34 εκατ. τ. χλμ. και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα κράτη με τα μεγαλύτερα δάση, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδονησία, αλλά και η Κίνα και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τη βρετανική προεδρία της Διάσκεψης, για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν περί τα 12 δισ. δολάρια (10,3 δισ. ευρώ) από κρατικά κονδύλια έως το 2025 και άλλα 7,2 δισ. δολάρια από ιδιωτικές επενδύσεις, με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει λόγο για «μια συμφωνία που δεν έχει προηγούμενο».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.