ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Shell: Aπαραίτητο το πετρέλαιο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

22:21 - 06 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Shell: Aπαραίτητο το πετρέλαιο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Το αφεντικό του πετρελαϊκού κολοσσού Shell επιμένει πως η εταιρεία μπορεί να μεταβεί στο καθαρό μηδέν έως το 2050, αλλά ότι θα χρειαστεί μετρητά από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να πληρώσει αυτή την μετάβαση.

Ο Ben van Beurden απέρριψε τον διαχωρισμό της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την επένδυσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια κίνηση η οποία προτρέπεται από τον ακτιβιστή μέτοχο Third Point.

Μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, ο κ. van Beurden εξήγησε ότι τα σχέδια της εταιρείας για πράσινη ενέργεια θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Αυτή τη στιγμή [τα μετρητά] προέρχονται από την παλαιού τύπου επιχείρησή μας», είπε.

Ο κ. van Beurden μίλησε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ευρώπης στο Pernis κοντά στο Ρότερνταμ, μια εγκατάσταση την οποία σχεδιάζει να μετατρέψει από διύλιση βενζίνης και ντίζελ για την παραγωγή βιοκαυσίμων και υδρογόνου την επόμενη δεκαετία.

«Αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν μόνο εάν έχεις μια εγκατάσταση (όπως το Pernis) για να εργαστείς και εάν έχεις μετρητά.

«Εάν πρέπει να κατασκευάσουμε μια μονάδα υδρογόνου από ένα αιολικό πάρκο που κατασκευάζουμε στη Βόρεια Θάλασσα για ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από μια επιχείρηση υδρογόνου - θα χρηματοδοτηθεί από την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», εξήγησε. 

Νέα κοιτάσματα πετρελαίου

Αλλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι απλώς μια επιχείρηση κληρονομιάς. Η Shell θέλει να αναπτύξει νέα κοιτάσματα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Cambo στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο ελπίζει ότι θα παράγει 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πώς το δικαιολογεί αυτό ο κ. van Beurden;

Ο κ. van Beurden λέει ότι η απόφαση για το πετρελαιοπηγείο Cambo είναι τελικά μια απόφαση για την κυβέρνηση, αλλά θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να αντικατασταθούν οι βρετανικοί πόροι με ξένες εισαγωγές για να ικανοποιηθεί η εγχώρια ζήτηση. 

Είπε: «Γιατί να πούμε: Ας μην πάρουμε τις απαιτήσεις μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους δικούς μας πόρους, αλλά ας τους εισάγουμε από κάπου αλλού, πιθανώς με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβάλει στο ισοζύγιο πληρωμών για το Ηνωμένο Βασίλειο και ούτε θα βοηθήσει το αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο».

Αμφιβολία για τους στόχους

Η Shell έχει επί του παρόντος παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα όσο το μέγεθος της Ρωσίας, αν συμπεριλάβει κανείς τις εκπομπές από τους πελάτες που χρησιμοποιούν προϊόντα Shell.

Η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το επόμενο έτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι η Shell μπορεί να φτάσει τόσο τους δικούς της στόχους όσο και αυτούς που της επιβλήθηκαν από ένα ολλανδικό δικαστήριο που απαιτεί από την εταιρεία να μειώσει στο μισό τις καθαρές εκπομπές της έως το 2030 και να τις εξαλείψει εντελώς έως το 2050. Η Shell σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για μέρος της απόφασης.

Η Shell πρέπει επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις εκπομπές των πελατών της - οι οποίες αποτελούν το 90% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της. Η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά και αυτής της δικαστικής απόφασης.

Η Shu Ling Liauw από την ερευνητική εταιρεία Global Climate Insights ανέλυσε τα σχέδια δαπανών της εταιρείας πετρελαίου και εκτιμά ότι η Shell θα παράγει περισσότερες εκπομπές έως το 2030 από ό,τι τώρα, καθώς σκοπεύει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο.

«Στην πραγματικότητα, θα αυξάνουν τις εκπομπές μέχρι το 2030 και θα εξακολουθούν να παράγουν σημαντικές ποσότητες εκπομπών το 2050», υποστηρίζει η κ. Shu Ling Liauw. 

Ο κ. van Beurden λέει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι υποθετικές και επιμένει ότι η Shell βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων της κατά 17% από το 2016.

Άλλοι επισημαίνουν ότι εάν η ίδια η Shell πουλούσε τις δραστηριότητές της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να απορροφούνταν από εταιρείες που ενδέχεται να είναι λιγότερο διαφανείς και λιγότερο διατεθειμένες να καταβάλουν προσπάθειες για την απαλλαγή τους από τον άνθρακα.

Όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί και με τον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η εξάρτηση πρέπει να περιοριστεί με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. van Beurden, διαφορετικά θα δούμε κρίσεις τιμών στο μέλλον που θα είναι αντιπαραγωγικές.

Όσο ισχυρή και αν είναι η Shell, οι πελάτες της μπορεί να είναι πιο ισχυροί.

Όσο υπάρχει ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, η Shell ή κάποιος άλλος θα τα προμηθεύσει. Αυτή η ζήτηση μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση, οι εταιρείες μπορεί να πιεστούν από τους χρηματοδότες, αλλά τελικά, η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά εάν ο κόσμος μπορεί να φτάσει στο μηδέν μέχρι το 2050.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.