ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Πληθωρισμό κοντά στο 6% «βλέπει» η Bundesbank

16:07 - 22 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία: Πληθωρισμό κοντά στο 6% «βλέπει» η Bundesbank
«Παράθυρο» για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία αφήνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bundesbank, η οποία επιβεβαιώνει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία τη Ευρώπης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Bundesbank ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να «εκτιναχθεί» ακόμη υψηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, με ποσοστό λίγο κάτω από το 6%.

Περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό θα αντικατοπτρίζουν την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και τις πολύ χαμηλές τιμές για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες το 2020, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε ήδη σε υψηλό 30ετίας στο 4,6% τον Οκτώβριο, ποσοστό το οποίο θεωρούνταν ο προάγγελος μεγαλύτερης ανόδου τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εφόσον επιβεβαιωθεί μια αύξηση τέτοιου μεγέθους, είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εστιάσει στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα. 

Η Bundesbank προβλέπει, βέβαια, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. «Η παράμετρος που σχετίζεται με τα ταξίδια θα λήξει τον Δεκέμβριο και η επίδραση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο», εκτιμά η τράπεζα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, επισημαίνει το Bloomberg. Ο γερμανικός πληθωρισμός «θα μπορούσε να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. «Για τον βασικό δείκτη είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από το 2%», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Bundesbank τόνισε επίσης ότι μια άνοδος των τιμών της αγοράς για το φυσικό αέριο «πιθανώς θα μεταφερθεί στους καταναλωτές μόνο μετά την αλλαγή του έτους».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 22 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.