ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή στην Αφρική- Ανησυχούν οι επιστήμονες

10:40 - 25 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή στην Αφρική- Ανησυχούν οι επιστήμονες
Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της κυρίως στην Ευρώπη, νέα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από την Αφρική. Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκε στην Αφρική μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα.

Πρόκειται για την B.1.1.529 και ως τώρα έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα στην Μποτσουάνα, όπου αρχικά βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ, σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Ν. Αφρική.

Οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού που χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας ιολόγος Δρ. Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου δήλωσε ότι «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας, γι' αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της».

Πάντως πρόσθεσε ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.