ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαστά εμβόλια,ακατάλληλες μάσκες και επικίνδυνα αντικαρκινικά φάρμακα «έπνιξαν» την Ευρώπη!

15:43 - 01 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Πλαστά εμβόλια,ακατάλληλες μάσκες και επικίνδυνα αντικαρκινικά φάρμακα «έπνιξαν» την Ευρώπη!
Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της Σύμβασης MEDICRIME του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 2 Δεκεμβρίου και ενόψει σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κλιμάκωση της διακίνησης φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων που συνδέονται με την πανδημία Covid-19 (πλαστά εμβόλια ή μάσκες που μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή επικίνδυνα για τους χρήστες τους) καθώς και σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. αντικαρκινικά φάρμακα ή παυσίπονα!

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «Ενώ τα προβλήματα που είχε σκοπό να καταπολεμήσει η Σύμβαση MEDICRIME (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραποίηση ιατρικών προϊόντων και παρόμοια εγκλήματα που ενέχουν απειλές για τη δημόσια υγεία), εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα σήμερα από ό,τι πριν από 10 χρόνια, η ικανότητα της συνθήκης να αντιμετωπίσει αυτά τα εγκλήματα είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και άλλων χωρών, σε όλο τον κόσμο, να επωφεληθούν από αυτήν την επέτειο και να αναλογιστούν τα οφέλη ασφάλειας που προσφέρει στους πολίτες η επικύρωση της συνθήκης.

«Με κάθε επιπλέον χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση, πλήττεται ένα νέο πλήγμα κατά του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε.

Διευκρίνισε δε ότι, η Σύμβαση παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υγειονομικών, αστυνομικών και τελωνειακών αρχών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τη θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα, την αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων .

Ως το μοναδικό νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο σε αυτόν τον τομέα, η Σύμβαση έχει αντίκτυπο παγκοσμίως. Από τότε που άνοιξε για υπογραφή, στις 28 Οκτωβρίου 2011 στη Μόσχα, η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 18 χώρες, τέσσερις από τις οποίες είναι κράτη εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης (Λευκορωσία, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο και Γουινέα). Δεκαοκτώ άλλες χώρες την έχουν υπογράψει και δύο έχουν προσκληθεί να προσχωρήσουν (Κονγκό, Τυνησία), μια τάση που υπογραμμίζει τη διεθνή αξία της Σύμβασης και την αποτελεσματικότητα του πλαισίου που παρέχει.

Παράλληλα, σε μια δήλωση για τον εορτασμό της 10ης επετείου της Σύμβασης, η Επιτροπή Υπουργών κάλεσε τα ενδιαφερόμενα κράτη που δεν το έχουν κάνει ακόμη να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση.

Τον Απρίλιο του 2021, η Επιτροπή MEDICRIME ανακοίνωσε μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της κυκλοφορίας πλαστών εμβολίων στην αγορά. Προηγουμένως, το 2020, δημοσίευσε επίσης συμβουλές που προειδοποιούσαν τις κυβερνήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η πώληση απομιμήσεων ιατρικών προϊόντων που συνδέονται με την πανδημία Covid-19 και τις καλούσε να χρησιμοποιήσουν τις διατάξεις της Σύμβασης για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στόχευση εγκληματικών πράξεων από εκείνοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματικών δικτύων, που εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των συστημάτων μας και την τρέχουσα κρίση.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.