ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed λόγω πληθωρισμού- Συσφίξτε τη νομισματική πολιτική

20:43 - 03 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed λόγω πληθωρισμού- Συσφίξτε τη νομισματική πολιτική
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική με ταχύτερους ρυθμούς, υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κινδύνων για τον πληθωρισμό, όπως αναφέρεται σε σημερινή (3/12) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου να αρχίσει να μειώνει περαιτέρω τις αγορές ομολόγων (tapering) αργότερα αυτόν τον μήνα, με ρυθμό 15 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

Ωστόσο, με τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το ΔΝΤ υποστηρίζει, σύμφωνα με το CNBC, ότι ο ρυθμός μείωσης των αγορών ομολόγων πρέπει να επιταχυνθεί.

«Βλέπουμε πολλούς λόγους ώστε οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους επί του πληθωρισμού σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως της ευρωζώνης», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Θα ήταν καλό η Fed να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να ανοίξει κι άλλο τον δρόμο στις αυξήσεις των επιτοκίων».

Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά από τις κεντρικές τράπεζες -όχι μόνο την Federal Reserve- να κοινοποιήσουν τα σχέδιά τους με σαφήνεια. «Είναι σημαντικό για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να γνωστοποιούν προσεκτικά τις πολιτικές τους ενέργειες, ώστε να μην προκληθεί πανικός στην αγορά, ο οποίος θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της εκάστοτε χώρας», ανέφερε το ΔΝΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:08 - 03 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.