ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» στα μερίσματα και τα μπόνους βάζει η EBA

23:44 - 03 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
«Φρένο» στα μερίσματα και τα μπόνους βάζει η EBA
Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διόγκωσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και ενίσχυσαν την κερδοφορία τους το περασμένο έτος, αλλά δεν πρέπει να είναι «υπερβολικά γενναιόδωρες» στις πληρωμές των μπόνους και των μερισμάτων, εξαιτίας του κινδύνου απότομης μεταβολής της αγοράς, δήλωσε την Παρασκευή (3/12) η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η EBA δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της για την αξιολόγηση των κινδύνων ότι οι δανειστές θα πρέπει να εξετάσουν εάν διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για την κάλυψη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG) κινδύνων.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την COVID-19, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν συνετή πολιτική διανομής κεφαλαίων», ανέφερε η EBA σε δήλωσή της.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ περιόρισαν τις πληρωμές των τραπεζών πέρυσι, καθώς αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του lockdown στην οικονομία.

«Αν και τα συνολικά επίπεδα κεφαλαίου είναι καλά, δεν είναι όλες οι τράπεζες πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν θέσει, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να αμβλύνονται από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε η EBA.

«Αν και έχουν λήξει οι εποπτικές συστάσεις για τη διανομή κεφαλαίου, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να ακολουθούν υπερβολικά γενναιόδωρες πολιτικές μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών», πρόσθεσε η αρχή.

«Οι ρυθμιστικές και οι εποπτικές αρχές πρέπει να παρέχουν σαφήνεια σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει οι τράπεζες να αναπληρώσουν τυχόν αποθέματα ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:49 - 03 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.