ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Καθοδική πορεία στο άνοιγμα λόγω φόβων περί Όμικρον

18:37 - 20 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Wall Street: Καθοδική πορεία στο άνοιγμα λόγω φόβων περί Όμικρον
Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ξεκίνησαν την εβδομάδα αδύναμα καταγράφοντας πτωτική πορεία, με τους τρεις κύριους δείκτες να υποχωρούν πάνω από 1% ως απάντηση στους φόβους για νέα επιβράδυνση λόγω της Covid-19 - αυτή τη φορά που συνοδεύεται από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Ο Dow, με τη βαριά στάθμιση των κυκλικών μετοχών, υπολειτουργούσε καθώς οι προειδοποιήσεις για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής όμικρον της Covid-19 ξύπνησαν φόβους ότι οι άνθρωποι θα αποφύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλους τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη κι αν τους επιτραπεί.

Το κλίμα κλονίστηκε επίσης από την είδηση ​​το Σαββατοκύριακο ότι ο γερουσιαστής Joe Manchin είχε ουσιαστικά μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου «Build Back Better» από τη Γερουσία, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να το υποστηρίξει στην τρέχουσα μορφή του. Με τη διαίρεση της Γερουσίας σε 50-50, η μόνη πιθανότητα να περάσει "ως έχει" εξαρτάται από το εάν η κυβέρνηση θα πείσει τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να το ψηφίσουν - κάτι που φαίνεται απίθανο στο σημερινό περιβάλλον.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη ανταποκρινόμενοι στην είδηση, συνυπολογίζοντας χαμηλότερα δημοσιονομικά κίνητρα και επίσης την αρνητική επίδραση στην προσφορά εργασίας. Το νομοσχέδιο φιλοδοξούσε να διευκολύνει τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να εξασφαλίσουν πως κάποιος θα προσέχει τα παιδιά τους, διευκολύνοντας και τους δύο γονείς σε ένα νοικοκυριό να έχουν δουλειά. Οι εργατικοί περιορισμοί αναφέρονται όλο και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου στις ενημερώσεις κερδών των αμερικανικών εταιρειών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με απεργίες υψηλού προφίλ σε εταιρείες όπως η Kellogg και η Deere.

Η μετοχή της Pfizer σημείωσε άνοδο 1,1% σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ενώ η μετοχή της Moderna σημείωσε επίσης άνοδο 1,7% αφού τα δεδομένα δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της Covid-19 αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά του έναντι της Όμικρον, η οποία ανάγκασε σειρά περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου πλήρους lockdown στην Ολλανδία.

Παράλληλα, η μετοχή της Novavax εκτινάχθηκε στα ύψη κατά το άνοιγμα αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο Covid-19 για χρήση από ενήλικες στην ΕΕ, ωστόσο, διαπραγματεύτηκε σημειώνοντας πτώση 2,6% έως τις 10 π.μ. ET. Έχει αυξηθεί περίπου 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μάλιστα η εταιρεία στοχεύει να παράγει μια νέα έγκριση προσαρμοσμένη ειδικά στην Όμικρον τους επόμενους δύο μήνες.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,85% στις 34,709.67 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,73% στις 4.540,68 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται επίσης χαμηλότερα κατά 1,60% στις 14.927 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.