ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεσμεύσεις για στήριξη των καταθέσεων σε λίρες

15:09 - 29 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεσμεύσεις για στήριξη των καταθέσεων σε λίρες
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεσμεύτηκε να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρες κατά τη διάρκεια του 2022 με μια σειρά μέτρων.

Η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για πληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, αλλά απέρριψε την δέσμευση του πρώην επικεφαλής της Νατσι Αγκμπάλ για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στα τέλη του 2021.

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα που ενθαρρύνουν τις καταθέσεις σε λίρες, καθιστώντας τες πιο ελκυστικές σε σχέση με την κατοχή συναλλάγματος, ενώ στο εξής η τράπεζα θα προχωρά στην χρέωση ετήσιας προμήθειας για τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών σε ξένο νόμισμα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα υποστηρίζουν τη μετατροπή λογαριασμών συναλλάγματος και χρυσού σε λίρες, ενώ οι ομολογιούχοι που μετατρέπουν τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα τους από ξένο νόμισμα σε λίρες θα λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Επιπλέον, η τράπεζα ανέφερε πως εντός του 2022 θα αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα που εξαντλήθηκαν λόγω της πτώσης της λίρας, τα οποία μειώθηκαν κατά 9 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου, συνιστώντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και τουλάχιστον 19 χρόνια.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.