ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Αύξηση επιτοκίων μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός

20:40 - 11 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ: Αύξηση επιτοκίων μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός
Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής (11/1) κατάθεσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed.

Στο επίκεντρο της ακρόασης βρέθηκε και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, με τα μέλη της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας να ρωτούν τον Πάουελ για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και να του κάνουν παρατήρηση για το εάν θα έπρεπε να είχε δράσει πιο γρήγορα, προκειμένου να «χαλιναγωγήσει» την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η Fed θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ταχύτητα της μείωσης αγορών ομολόγων (tapering) σε σύγκριση με την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα μείωσε τις αγορές ομολόγων της.

Για τον Πάουελ, η πρόκληση είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της διαβεβαίωσης των νομοθετών ότι η Fed ελέγχει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να «τρομάζει» τις αγορές ότι μπορεί να ενεργήσει πολύ επιθετικά και να προκαλέσει ύφεση.

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει τους πολίτες, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών όπως η τροφή, η στέγαση και η μεταφορά», είπε ο Πάουελ στην εναρκτήρια ομιλία του και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας, με στόχο να αποτρέψουμε την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Πάουελ ανέφερε ότι η Fed δεν θα δίσταζε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο είπε ότι πιστεύει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «με την πάροδο του χρόνου».

«Αν δούμε τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα κι εάν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, τότε θα το κάνουμε», ξεκαθάρισε ο Πάουελ.

«Θα σταματήσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Μάρτιο, που σημαίνει ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του έτους», σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής της Fed και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή, ίσως αργότερα εντός του 2022, θα “εξαντλήσουμε” τον ισολογισμό και αυτός ενδέχεται να είναι ο απλός δρόμος για την εξομάλυνση της πολιτικής μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 11 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.