ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης 4,2% το 2022

12:55 - 13 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης 4,2% το 2022
Αν και με μέτριο ρυθμό η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Εκτιμά δε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει ισχυρά κατά τη διάρκεια του 2022, με το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4,2%.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, καθώς «αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Προέβλεψε ότι το ποσοστό του ελλείμματος θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 και κάτω από το 2% έως το 2024.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν και ότι οι «πιέσεις τιμών» που αυξήθηκαν από τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού θα μειωθούν.

Η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα εν μέσω πρόσφατων αυξήσεων των κρουσμάτων στην ευρωζώνη και της εμφάνισης νέων παραλλαγών. Ωστόσο, τόνισε ότι «η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της ΕΚΤ εάν οι καταναλωτές αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποταμιεύσουν λιγότερο από το αναμενόμενο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.