ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τραπέζι του Eurogroup η σταδιακή μείωση του χρέους

23:28 - 17 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Στο τραπέζι του Eurogroup η σταδιακή μείωση του χρέους
Σχεδόν καθολική υπήρξε η συναίνεση εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του χρέους, αλλά με ήπιους ρυθμούς, ώστε να μην επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών και οι αγορές χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για να επιτρέψουν πιο αργή μείωση του χρέους, να απομακρυνθούν από τους πολύπλοκους δείκτες υπολογισμού και να καταλήξουν σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα τηρείται πραγματικά.

Οι κανόνες είναι τώρα υπό αναθεώρηση, επειδή η πανδημία αύξησε το δημόσιο χρέος της ΕΕ τόσο πολύ, που οι υφιστάμενοι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν. Παράλληλα, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία και τις επιταγές της ΕΕ.

Όπως είναι γνωστό, το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ «φρενάρει» τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών, ωστόσο η ιστορία έδειξε πως οι κανόνες συχνά παραβλέπονται, όπως για παράδειγμα το 2010, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση δημόσιου χρέους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup o Iρλανδός πρόεδρος Πασκάλ Ντόνοχιου τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την τραπεζική ένωση. Ο Ντόνοχιου δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αρχίσει να μειώνεται και να σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης». Επεσήμανε δε ότι «δεν υπάρχει σύγκριση της παρούσας κρίσης με τις προηγούμενες, καθώς στο παρελθόν χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τώρα η ανάπτυξη έχει ήδη φτάσει τα προ πανδημικά επίπεδα».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι κάθε κρίση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την πανδημική κρίση με την οικονομική του 2010, καθώς πλέον οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:37 - 17 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.