ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόκερ Μπλίνκεν-Λαβρόφ για την Ουκρανία– Το βασικό αίτημα της Ρωσίας

14:25 - 21 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πόκερ Μπλίνκεν-Λαβρόφ για την Ουκρανία– Το βασικό αίτημα της Ρωσίας
Κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή (21/1), με τους διεθνείς παρατηρητές να εκτιμούν πως θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει μια αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ η ρωσική θα ζητήσει απαντήσεις στην πρόταση της Μόσχας για την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί πλέον και την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία, μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί από τη Δύση.

Συνεπώς, τα ρωσικά αιτήματα για να μην προχωρήσει η Μόσχα σε στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνουν νέες διαστάσεις, περνώντας πια και τα σύνορα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ασφαλώς, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα και οι εξελίξεις βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία εκπέμπει SOS, καταγγέλλοντας πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 21 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.