ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Ό,τι χρειαστεί για να μην παγιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός

23:19 - 26 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ: Ό,τι χρειαστεί για να μην παγιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός
Το μήνυμα ότι θα η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην παγιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός έστειλε σήμερα (26/1) ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά από το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της Fed.

«Είμαστε δεσμευμένοι στους στόχους μας για τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας τόσο για να στηρίξουμε την οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και για να αποτρέψουμε την παγίωση ενός υψηλότερου πληθωρισμού».

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει δυσκολέψει σημαντικά τους πολίτες, ειδικά εκείνους που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλότερα κόστη, όπως είναι τα βασικά αγαθά και το κόστος διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα και η στέγαση.

Σημείωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω του μακροπρόθεσμου στόχου και τόνισε ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, υποστήριξε ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να βλάψει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. «Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Τέλος, ο κορυφαίος Αμερικανός τραπεζίτης είπε ότι ο ισολογισμός της Fed θα αρχίσει να συρρικνώνεται αφού πρώτα αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποφάσεις για τον χρόνο και τον ρυθμό της συρρίκνωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:22 - 26 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.