ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Δανία κάνει την αρχή και είναι πλέον... Covid free!

19:43 - 01 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Η Δανία κάνει την αρχή και είναι πλέον... Covid free!
Η Δανία είναι από την 1η Φεβρουαρίου η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που αίρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της Covid-19, στηριζόμενη στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στη μικρότερη σοβαρότητα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων είναι πλέον παρελθόν στη Δανία.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανανοίγουν, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνο για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική αυτή χαλάρωση των μέτρων έρχεται παρότι τα καθημερινά κρούσματα στη Δανία κυμαίνονται ανάμεσα στις 40.000 με 50.000.

«Έχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», εξηγεί η επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι λίγο λιγότερου από 45% στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνοντας τα πρόσφατα κρούσματα της Covid-19, οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου. 

«Με την παραλλαγή Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», συνεχίζει η Σίμονσεν.

Ατομική ευθύνη

Έχει έρθει ώρα για καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνει επίσης η Σίμονσεν.

«Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σελφ τεστ την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επισημαίνει.

Ακόμη εξακολουθεί να «συνιστάται" η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:46 - 01 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.