ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Politico: Το πλάνο της Κομισιόν για τον κανόνα χρέους

10:18 - 10 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Politico: Το πλάνο της Κομισιόν για τον κανόνα χρέους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει στον "πάγο” τον κανόνα του χρέους και το επόμενο έτος, οπότε υποτίθεται θα ενεργοποιούνταν εκ νέου το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Politico.

 Η ρύθμιση, εάν παραμείνει ως έχει, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και την Ελλάδα, που συγκαταλέγονται στις χώρες της ΕΕ που θα βγουν από την πανδημία με αυξημένο δημόσιο χρέος. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έβαλαν στον "πάγο” τον κανόνα για το χρέος τον Μάρτιο του 2020, ώστε οι κυβερνήσεις της ΕΕ να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αυξάνοντας τα χρέη τους χωρίς επιπτώσεις.

Αρχικός στόχος ήταν η επανενεργοποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει, αφού το νέο "μήνυμα” της ΕΕ είναι ότι η Κομισιόν θα είναι επιεικής υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους. Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους - όπως και πέρυσι. Το έγγραφο αποτελεί ένα σήμα όσον αφορά τις δυσκολίες επανεφαρμογής του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στη μετά πανδημίας εποχή.

Οι χώρες ξόδεψαν υπερβολικά ποσά προκειμένου να αποτρέψουν την εκτίναξη της ανεργίας και τις χρεοκοπίες εταιρειών εν μέσω των lockdown, εκτινάσσοντας τα επίπεδα χρέους σε όλη την Ευρώπη.

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.