ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τεντωμένοι σχοινί ξανά η Ουκρανία- Βομβαρδισμοί και προβοκάτσιες

15:17 - 17 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Σε τεντωμένοι σχοινί ξανά η Ουκρανία- Βομβαρδισμοί και προβοκάτσιες
Κλίμα αναζωπύρωσης της κρίσης δημιουργήθηκε την Πέμπτη (17/2) στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. "Προβοκάτσια" φοβάται η ηγεσία στο Κίεβο, ενώ το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση πως προκαλεί την ένταση.

Το blame game μεταξύ Δύσης και Ρωσίας βρίσκεται πια σε επικίνδυνο σημείο και μοιάζει η κατάσταση να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Μία λάθος κίνηση ή ένα τυχαίο περιστατικό, θα μπορούσε να προκαλέσει τραγικές εξελίξεις.

Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, στα ανατολικά εδάφη της χώρας, τα οποία ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις. 

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία ότι εκτόξευσαν οβίδες σε χωριό στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο.  

Νωρίτερα, οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για τέσσερις επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό το τελευταίο 24ωρο.  

Βαθιά ανησυχία για την ανάφλεξη στην Ανατ. Ουκρανία, εκφράζει το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Δυση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση».

Το Κίεβο είπε ότι τα επεισόδια έμοιαζαν με «προβοκάτσια» τη στιγμή που η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα στα σύνορα. To NATO λέει πως η Ρωσία αναζητά απλώς ένα πρόσχημα για να εισβάλει.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της και είπε αυτή την εβδομάδα ότι αποσύρει ορισμένους από τους περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχει στείλει στην περιοχή. Η Δύση αμφισβητεί ότι υπήρξε σημαντική αποχώρηση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι χιλιάδες ακόμη στρατεύματα εξακολουθούν να φθάνουν.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό έντασης, που δείχνει ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Μόνο που βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και μία λεπτομέρεια αρκεί για να χαθεί ο έλεγχος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.