ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός σε αριθμούς

17:14 - 24 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός σε αριθμούς
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι σαφέστατα πολύ ισχυρότερες από τις ουκρανικές σε αριθμό στρατιωτών από τις ουκρανικές.

Αλλά, καθώς η Ρωσία ξεκίνησε μια εισβολή μεγάλης κλίμακας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα ήταν σε θέση να προβάλουν σημαντική αντίσταση και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι σήμερα πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος σε σχέση με το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία χωρίς αντίσταση.

Άρα η μάχη προβλέπεται σκληρή και δεν αποκλείεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Reuters παρουσιάζει κάποια αριθμητικά δεδομένα:

Οι εκτιμήσεις των περισσότερων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων ανεβάζουν τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία σε περισσότερους από 100.000. Η Ρωσία έχει επίσης μεταφέρει ορισμένα στρατεύματα στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει περίπου 280.000 προσωπικό με τις ένοπλες δυνάμεις να αγγίζουν στο σύνολο τους περίπου 900.000, ενώ τα 2.840 άρματα μάχης του υπερτερούν αριθμητικά των Ουκρανών κατά περισσότερο από τρία προς ένα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ζελένσκι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας φτάνουν στους 361.000 άνδρες. Αν και η Ουκρανία τριπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες από το 2010 έως το 2020, αυτές δεν υπερβαίνουν τα 4,3 δισ. δολάρια. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας είναι αδύναμη, γεγονός που την αφήνει εξαιρετικά ευάλωτη στα πλήγματα που θα δεχθεί από την Ρωσία στις σημαντικές υποδομές της. Λένε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει επίσης να χρησιμοποιήσει την ανωτερότητά της στον ηλεκτρονικό πόλεμο για να παραλύσει τη διοίκηση και τον έλεγχο του αντιπάλου της και να διακόψει την επικοινωνία με τις μονάδες στο πεδίο μάχης.

Πόσο έμπειροι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει εμπειρία από τις μάχες στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, όπου πολεμούν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Διαθέτουν επίσης αεράμυνα μικρού βεληνεκούς και αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Javelin που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, που θα βοηθούσαν στην επιβράδυνση κάθε ρωσικής προέλασης.

Πέρα από τον τακτικό στρατό, η Ουκρανία διαθέτει εθελοντικές μονάδες εδαφικής άμυνας και περίπου 900.000 εφέδρους.

Οι περισσότεροι άντρες έχουν τουλάχιστον βασική στρατιωτική εκπαίδευση, επομένως η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη αντίσταση εάν προσπαθούσε να καταλάβει και να κρατήσει εδάφη.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 24 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.