ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κραυγή» από τον πλανήτη: Μας τελειώνουν... τα πάντα! Κύριο

12:32 - 25 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
«Κραυγή» από τον πλανήτη: Μας τελειώνουν... τα πάντα!
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Bank of America σχετικά με τις ελλείψεις σε κάθε τομέα που καταγράφονται τον 21ο αιώνα και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται μόνο για ελλείψεις σε φυσικούς πόρους όπως το νερό, η βιοποικιλότητα ή τα μέταλλα, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως οι δεξιότητες, η εκπαίδευση και η υγεία. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία, τη γεωπολιτική, την κοινωνική κινητικότητα και τον ρυθμό επιτάχυνσης της τεχνολογίας.

Μερικά παραδείγματα που παραθέτει η BofA καταδεικνύουν το – σοκαριστικό – μέγεθος του προβλήματος:

- Γνωρίζατε ότι το βάρος των αντικειμένων που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος ξεπέρασε αυτό της φυσικής βιομάζας; Ότι παράγουμε αρκετό πλαστικό για να καλύψουμε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης;

- Γνωρίζατε ότι θα έχουμε έλλειμμα μερικών βασικών μετάλλων σε τρία με τέσσερα χρόνια και θα φτάσουμε στο μέγιστο των φωσφορικών μέχρι το τέλος της δεκαετίας; Ότι θα ξεμείνουμε από γλυκό νερό σε 18 χρόνια; Ότι θα ξεμείνουμε από ψάρια και θαλασσινά σε περίπου 25 χρόνια;

- Γνωρίζατε ότι... ξεμένουμε ακόμα και από τεχνολογία; Γνωρίζατε ότι χρειάζονται 85 ημέρες, 1.000+ βήματα, 25.000+ μίλια και 70 συνοριακές διελεύσεις για την παραγωγή ενός μόνο τσιπ; Ότι μας λείπει ο χρόνος; Ότι περνάμε 11 χρόνια από τη ζωή μας κοιτάζοντας τις οθόνες και χαζεύοντας εφαρμογές;

- Γνωρίζατε ότι μας λείπουν... νιάτα; Ότι τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι τώρα τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί; Ότι η έλλειψη δεξιοτήτων μας κοστίζει 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και μας λείπουν 100 χρόνια εκπαίδευσης στις αναδυόμενες αγορές; Ότι πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής χάνονται κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα;

Και ξέρατε ότι δεν κάνουμε τίποτα για να το αντιμετωπίσουμε; Ότι το 99% των πραγμάτων που θερίζουμε, εξορύσσουμε και επεξεργαζόμαστε πέφτουν στα σκουπίδια μέσα σε 6 μήνες; Ότι μόνο το 2% των παγκόσμιων πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά και μόλις το 0,9% ανακυκλώνεται αποτελεσματικά δύο φορές; Ότι το 15% του συνόλου της παροχής γλυκού νερού στις ΗΠΑ χάνεται λόγω διαρροής σωλήνων;

Το μόνο που κάναμε είναι περισσότερες εξορύξεις, περισσότερη παραγωγή και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Μας τελειώνουν... τα πάντα!

Όπως σημειώνεται, θα χρειαστούμε 2 φορές τους πόρους της Γης για να συμβαδίσουμε με την τωρινή κατανάλωση μέχρι το 2030. Σήμερα λιγότερο από το 1% του νερού του πλανήτη είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και θα μπορούσαμε να ξεμείνουμε από γλυκό νερό μέχρι το 2040.

Επιπλέον, βασικά μέταλλα όπως το λίθιο και το νικέλιο θα μπορούσαν να είναι σε σημαντική έλλειψη μέχρι το 2024 και θα μπορούσαμε να εξαντλήσουμε τον φώσφορο μέχρι το 2030, γεγονός που θα επιδείνωνε την έλλειψη τροφίμων.

Τεχνολογία και Ανθρώπινο Κεφάλαιο σε σοβαρή έλλειψη

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φυσικοί πόροι που δυνητικά εξαντλούνται. Αντιμετωπίζουμε επίσης έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου και τεχνολογίας.

Έχουμε ήδη φτάσει στο... μέγιστο της νεολαίας, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να ξεπερνούν τα εγγόνια παγκοσμίως. Τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, επιδεινωμένα από τη γήρανση του πληθυσμού που εντείνει τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Επί του παρόντος περνάμε περίπου 8 χρόνια της ζωής μας άρρωστοι, αλλά μόνο το 3% των παγκόσμιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προορίζεται για την πρόληψη ασθενειών.

Επιπλέον, η έλλειψη δεξιοτήτων μας κοστίζει περισσότερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί. Και πρέπει να τροφοδοτήσουμε 1 τρισεκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2035, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα έλλειψη σε ημι-τσιπ.

Και οι ελλείψεις δεν σταματούν εδώ. Μέχρι το 2025 θα αλληλεπιδρούμε με μια συνδεδεμένη συσκευή κάθε 18 δευτερόλεπτα και μέχρι το 2030 θα περνάμε περισσότερο χρόνο στο Metaverse από τον πραγματικό κόσμο. Έχουμε αρκετό χρόνο;

Η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση

Η BofA εκτιμά ότι η τρέχουσα παγκόσμια ανισορροπία προσφοράς έναντι ζήτησης οφείλεται στις ελλείψεις αυτές και μόνο θα χειροτερεύει. Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε περισσότερο από 2 φορές το δεύτερο μισό του περασμένου 20ου αιώνα, η παραγωγή δημητριακών τροφίμων αυξήθηκε 3 φορές, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε 4 φορές και η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε 5 φορές. Είναι, λοιπόν, λογικό να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε πέρα ​​από τις δυνατότητές μας.

Ως αποτέλεσμα, ένας κόσμος που αλλάζει δραματικά χρειάζεται και δραστικές λύσεις, όχι απλά περισσότερες καλλιέργειες, εξορύξεις και κατανάλωση.

Η ΒοfA πιστεύει ότι μια ωφέλιμη κατά των ελλείψεων τεχνολογία, η κυκλική οικονομία και το φυσικό κεφάλαιο είναι μερικές από τις λύσεις στο πρόβλημα. Από το 1970, η παγκόσμια εξόρυξη πόρων έχει υπερτριπλασιαστεί, το 99% όλων όσων θερίζουμε, εξορύσσουμε ή επεξεργαζόμαστε καταλήγει στα σκουπίδια σε έξι μήνες, ωστόσο το μερίδιο της ανακύκλωσης είναι 10 φορές μικρότερο από την εξόρυξη.

ESG η λύση

Η λύση, επισημαίνει, βρίσκεται στα κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Η βιωσιμότητα των ESG μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της λειψυδρίας και της έλλειψης τροφίμων σε συνδυασμό με επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές νερού.

Η κυκλική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής συμβάλλοντας στη μείωση των σημείων συμφόρησης στην ανακύκλωση μετάλλων/μπαταριών και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες εκπαίδευσης, υγείας και ακόμη και η τεχνολογία γονιμότητας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ζητημάτων ανθρώπινου κεφαλαίου.

Και τέλος, η γεωμηχανική, η δέσμευση άνθρακα στα δάση, η τεχνολογία καθαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η υδατοκαλλιέργεια των ωκεανών μπορούν να ανακόψουν την απώλεια βιοποικιλότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.