ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός» στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας

20:21 - 01 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Η Κίνα εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός» στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας
Έπειτα από αρκετές ημέρες στις οποίες κράτησε ουδέτερη στάση και απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις, η Κίνα ενεργοποιείται και εμφανίζεται έτοιμη να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Την Τρίτη (1/3) υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

Σύμφωνα, πάντως, με διεθνείς αναλυτές, η πρόθεση του Πεκίνου για διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σηματοδοτεί μία ένδειξη αλλαγής σε επίπεδο τακτικής. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αναλυτές λένε ότι η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ειρηνευτής, αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο. Την Τρίτη το Πεκίνο επανέλαβε προηγούμενες εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά συνέχισε να ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση των μπλοκ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.