ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λόγοι που ο Όρμπαν γύρισε την πλάτη στον Πούτιν

14:22 - 03 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Οι λόγοι που ο Όρμπαν γύρισε την πλάτη στον Πούτιν
Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνιμο αγκάθι εντός της ΕΕ, αυτή τη φορά συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές θέσεις.

Στις Βρυξέλλες η ανησυχία ήταν υπαρκτή από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Θα εγκρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία η Ουγγαρία και ο εθνικιστής ηγέτης Όρμπαν;

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης των συζητήσεων, είπε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν μια κρίσιμη στιγμή για τον Όρμπαν να δείξει αν είναι πιστός στη Ρωσία ή στην ΕΕ.

Η απάντηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας εξέπληξε πολλούς πολιτικούς εμπειρογνώμονες και έγινε ευπρόσδεκτη στις Βρυξέλλες.

«Είναι σημαντικό ότι η Ουγγαρία συντάχθηκε και προώθησε την ενότητα της ΕΕ», είπε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επίσης προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο CNBC την Τρίτη.

Ο Όρμπαν έχει συχνά καυχηθεί για τη στενή του σχέση με τον Πούτιν. Μόλις πριν λίγο καιρό, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Όρμπαν αναφέρθηκε δημόσια στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονταν τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν τη μεγαλύτερη μνήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ηγεσίας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Politico.

Οι στενοί δεσμοί τους φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, παρότι δεν είχε εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Υπήρξαν επίσης εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ουγγαρία αύξησε το μερίδιό της στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, από 9,070 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2010 σε υψηλό 17,715 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2019, σύμφωνα με την Eurostat.

Παρ' όλα αυτά ο Όρμπαν έχει επιλέξει μέχρι στιγμής την ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει γυρίσει την πλάτη του στον Πούτιν.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία θα υποδεχθεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες και υποστηρίζει επίσης την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

«Ο Όρμπαν είναι οπορτουνιστής. Θα έπαιρνε πολύ λίγα από το να συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία αυτές τις μέρες. Η μελλοντική υποστήριξη από τον Πούτιν είναι πολύ αβέβαιη και μπορεί να μην παίζει καλά με το δικό του εκλογικό σώμα. Αυτός είναι ο λόγος που ακολουθεί τις κυρώσεις», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Daniel Gros, διακεκριμένος συνεργάτης στο think tank CEPS.

«Θέλει να είναι ένας αξιοσέβαστος ηγέτης και αισθάνεται ότι ο πληθυσμός του δεν θέλει να τσακωθεί με την ΕΕ», είπε ο Γκρος.

Ο Όρμπαν βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στις 3 Απριλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα θα είναι σφιχτή έναντι του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Συνεπώς, υπάρχουν  και εκλογικοί λόγοι που γύρισε την πλάτη στον Πούτιν. Αν επανεκλεγεί, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν θα συνεχίσει να συμπλέει με την ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.