ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Δίνει OK στην Τουρκία για το πυρηνικό στο Ακουγιού!

13:35 - 09 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Δίνει OK στην Τουρκία για το πυρηνικό στο Ακουγιού!
Δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες η Επίτροπος McGuinness, για το τι πρόκειται να πράξει η Κομισιόν, σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας, σε απάντηση της προς τους Κύπριους ευρωβουλευτές Niyazi Kizilyürek και Γιώργο Γεωργίου, της Ομάδας της Αριστεράς.

Στην απάντηση της, σε σχετική ερώτηση των δύο Κυπρίων ευρωβουλευτών, η Επίτροπος παραδέχεται ότι:

- Έχει πλήρη επίγνωση των ανησυχιών της Κύπρου όσον αφορά την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας αλλά, από κοινού με την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, διεξάγει επί του παρόντος μια αξιολόγηση από ομοτίμους με αντικείμενο την εθνική έκθεση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την εθνική ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας.

-Εχει επιτρέψει στην Κύπρο, να συμμετέχει στην όλη διαδικασία ως...παρατηρητής!

Στην ερώτηση τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, είχαν ρωτήσει την Κομισιόν αν έχει θέσει κάποια κριτήρια σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των πυρηνικών σταθμών και γνωρίζει ότι στην περίπτωση της Τουρκίας, η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε μία σεισμογενή περιοχή, προκαλεί τεράστιες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ.

Στην απάντηση της η Επίτροπος και αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού αναφέρει:

Η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες και έχει πλήρη επίγνωση των ανησυχιών της Κύπρου όσον αφορά την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας.

Η Επιτροπή έλαβε μια εθνική έκθεση από την Τουρκία, η οποία εκπονήθηκε σύμφωνα με τη μεθοδολογία «προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» («stress test») της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση των σεισμικών κινδύνων.

Η Επιτροπή, από κοινού με την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, διεξάγει επί του παρόντος μια αξιολόγηση από ομοτίμους με αντικείμενο την εθνική έκθεση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την εθνική ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας.

Η Κύπρος συμμετέχει στη διαδικασία αυτή ως παρατηρητής.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.