ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Συνέπειες αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία ν'αποφύγει κυρώσεις

10:27 - 14 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Συνέπειες αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία ν'αποφύγει κυρώσεις
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες για την Κίνα αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Λιου Πενγκγιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, είπε: «Δεν το έχω ακούσει ποτέ».

Ο Σάλιβαν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί τη Δευτέρα στη Ρώμη, δήλωσε στο CNN ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.

Από πλευράς Κίνας, πάντως, σημειώνουν ότι προτεραιότητα είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική. Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου», αναφέρει ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση.

Και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες κατά το δυνατόν προσπάθειες για τη στήριξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τη δύσκολη κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ένα ειρηνικό αποτέλεσμα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.