ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Περλ Χάρμπορ η ρωσική εισβολή-Κλείστε τους ουρανούς

16:44 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Περλ Χάρμπορ η ρωσική εισβολή-Κλείστε τους ουρανούς
Στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/3) ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα μέλη του Κογκρέσου υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι. «Slava Ukraina» (Δόξα στην Ουκρανία) είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Ουκρανό πρόεδρο.

Αρχικά, ο Ζελένσκι παρομοίασε την επίθεση που δέχεται η χώρα του από τη Ρωσία με την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

«Θυμηθείτε το τρομερό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας “μαύρισε” από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στο Περλ Χάρμπορ. «Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, μια τρομερή μέρα το 2001, όταν οι τρομοκράτες προσπάθησαν να μετατρέψουν τις αμερικανικές πόλεις σε πεδία μάχης, όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από αέρος, όπως κανείς άλλος δεν το περίμενε και δεν μπορούσε να το σταματήσει. Η χώρα μας βιώνει το ίδιο, κάθε μέρα, αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

«Έχω ένα όνειρο (I have a dream)» είπε στα μισά της ομιλίας του ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς νομοθέτες και επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και έχω και μια ανάγκη, να προστατευτούν οι ουρανοί μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για θέσπιση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι χαιρέτησε εκ μέρους όλων των Ουκρανών, λέγοντας ότι «το πεπρωμένο του έθνους μας διακυβεύεται» αλλά «η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους πολιτικούς που στηρίζουν την επίθεση στην Ουκρανία ενώ ζήτησε την αποχώρηση όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία.

«Θα πρέπει να διαβεβαιώσετε ότι οι Ρώσοι δεν θα λάβουν ούτε μια δεκάρα την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να καταστρέψουν πολίτες στην Ουκρανία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όλες οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ρωσική αγορά γιατί είναι πλημμυρισμένη από το αίμα μας. Η ειρήνη είναι πιο σημαντική από το εισόδημα», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με ένα βίντεο από τους βομβαρδισμούς το οποίο κατέληγε με το μήνυμα «Κλείστε τους ουρανούς».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 16 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.