ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εάν χρειαστεί

20:09 - 21 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εάν χρειαστεί
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα (21/3) ότι η Fed θα αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς ταχύτερα από το αναμενόμενο, ώστε να περιορίσει την ανάπτυξη και τις προσλήψεις, εάν αποφασίσει ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο για να επιβραδύνει τον «εκρηκτικό» πληθωρισμό.

Στην τελευταία συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το βασικό επιτόκιο από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 0,25% έως 0,5% και έκαναν λόγο για άλλες έξι αυξήσεις φέτος.

Ο Πάουελ είπε ότι εάν χρειαστεί, η Fed θα αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκια, κάνοντας δηλαδή τουλάχιστον διπλή αύξηση σε μία συνεδρίαση. Σημειωτέον ότι η Fed δεν έχει να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,5% από τον Μάιο του 2000.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών», είπε σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο της National Association of Business Economics.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά περισσότερο από 0,25% σε μια ή περισσότερες συναντήσεις, τότε θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πάουελ ακολούθησαν μια σειρά σχολίων από αξιωματούχους της Fed σχετικά με την πολιτική της, οι οποίες δρομολογούν μια πιο επιθετική κατεύθυνση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:12 - 21 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.